În habitatul de la zoo Craiova au răsărit de curând schele şi utilaje. Cuştile animalelor trebuiau modernizate conform normelor europene, iar autorităţile nu au găsit o altă soluţie.
„Animalele vor fi protejate fonic, cu plase pentru a nu vedea deloc desfăşurarea lucrărilor”, a spus Adrian Eroescu, medic veterinar la grădina zoologică din Craiova.
Animalele ar fi trebuit mutate în alte parcuri, dar nimeni nu le-a primit.
„S-au făcut adrese la celelalte grădini zoologice din țară pentru a prelua animalele din grădina zoologică din Craiova până la finalizarea investiției, dar am primit răspunsuri negative”, a declarat Ionuț Pârvulescu, purtător de cuvânt Primăria Craiova.
În acest moment leii, de exemplu, au un spațiu de zece ori mai mic decât prevede legea. Constructorii spun însă că, la final, animalele vor trăi în condiţii asemănătoare cu habitatul lor natural.
De-a lungul timpului la Craiova au fost aduse mai multe animale decât ar fi permis spaţiul parcului. Grădina zoologică a fost construită odată cu parcul Nicolae Romanescu, în 1903, are așadar 111 ani, iar padocurile în care stau animalele sunt la fel de vechi și multe dintre ele improvizate. După reabilitare însă, jaguarii, de exemplu, se vor bucura de condiții mult mai bune. Vor avea un spațiu și de zece ori mai mare, dar și un bazin cu apă adânc de patru metri.
„Pentru fiecare dintre animale și păsări vor fi construite alte cuști altfel utilate, să aibă suprafețele conform normelor în vigoare”, a spus Alexandru Grigore, administratorul firmei care se ocupă de reabilitare.
Şi vizitatorii sunt îngrijoraţi de condiţiile în care stau animalele acum.
„Le-am văzut pe toate, se chinuiesc săracele în culcușurile în care stau”, a spus unul dintre vizitatori.
Valoarea investiţiei se ridică la 2.800.000 de lei, fonduri europene.