Lucrările de reconfigurare a căilor de circulaţie din Calea Şagului au început în vara lui 2015, la propunerea proprietarului unui mall. Investitorii şi-au dorit să prelungească şi liniile de tramvai, astfel incat potenţialii clienţi să ajungă mai uşor la centrul comercial parţial deschis. Lucrările sunt aproape finalizate, dar au fost realizate ilegal, în lipsa mai multor avize.
„I:R.C. Vest a constatat nelegalitatea emiterii autorizaţiei de construire. (...) Avizul Statului Major General este necesar, conform Hotărârii de Guvern 62/1996, privind aprobarea listei obiectivelor de investiţii şi de dezvoltare, precum şi a criteriilor de realizare a acestora, pentru care este obligatoriu avizul Statului Major General. Controlul efectuat de reprezentanţii I.R.C. Vest a constatat lipsa acestui document", transmite conducerea Inspectoratului Regional în Construcţii Vest.
Controlul inspectorilor n-a rămas fără urmări.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a amendat Primăria Timişoara cu 20.000 de lei pentru prelungirea liniilor de tramvai fără autorizaţie de construire. De asemenea, municipalitatea a mai încasat o sancţiune de 30.000 de lei pentru lipsa acordului de mediu.
În total, lucrările realizate ilegal au costat bugetul local 50.000 de lei. Acordul de mediu n-a fost emis pentru că liniile de tramvai trec exact printr-o staţie de monitorizare a aerului. Şi, cu toate că lucrările ar fi trebuit sistate, investitorul spune că n-a ştiut de aceste probleme.
„Lucrările la linia de tramvai de pe Calea Şagului continuă, neexistând o notificare sau dispoziţie legală care să solicite companiei NEPI să le oprească. În ceea ce priveşte proiectul de mutare a staţiei de monitorizare a aerului, acesta este în procedura de autorizare, iar dacă răspunsul va fi unul pozitiv, atunci staţia se va muta în imediata apropiere a amplasării actuale, însă nu pe traseul liniei de tramvai", a precizat investitorul.
Răspunsul Ministerului Mediului este însă unul negativ.
„Ministerul mediului le răspunde celor de la NEPI că nu sunt de acord cu reamplasarea staţiei de monitorizare a aerului TM1 din Calea Şagului. Pentru că lucrările au început fără solicitarea obţinerii acordului de mediu. Nu se mai poate emite acordul de mediu având în vedere că odată a fost respins”, a precizat Georgeta Ţâţan, consilier Relaţii Publice la Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş.
În aceste condiţii, investiţia de aproximativ un milion de euro devine inutilă. Ea ar fi trebuit donată Primăriei la finalizare. Am încercat să aflăm cum se poate recepţiona o lucrare făcută ilegal, însă reprezentanţii Primăriei au refuzat să comenteze.