Totul a început în anul 2004, când o firmă din Galaţi a câştigat o licitaţie pentru exploatarea unor terenuri cu calcar din Nalbant. Au cumpărat dealurile unde aveau de gând să facă exploatările, însă, din cauza birocraţiei, nu au putut prelua proprietatea.
Acolo ar fi trebuit să existe o carieră de calcar, însă terenul este neatins. Şi asta pentru că firma care a câştigat licitaţia a fost blocată timp de cinci ani.
Primarul de atunci ar fi trebuit să ceară Prefecturii eliberarea a două ordine prin care se recunoştea dreptul de proprietate asupra terenului, dar n-a făcut-o. Abia următorul primar a făcut demersurile legale, în 2009. Reprezentanţii firmei gălăţene au făcut câteva explorări în zonă şi au ajuns la concluzia că, în cei cinci ani în care nu au putut scoate calcar, au pierdut 9 milioane de euro. Firma a dat Primăria Nalbant în judecată şi a câştigat procesul.
„Putea fi evitată, dacă avocaţii îşi făceau meseria, dar, au tratat totul cu indiferenţă şi s-a ajuns aici”, afirmă Marian Chiscop, fost primar în Nalbant.
Din cauza insolvenţei, în comună nu se poate construi nimic. Nici măcar un drum nu poate fi pietruit.
Locuitorii ridică din umeri neputincioşi. Tot ei au de suferit din cauza situaţiei iscate, însă nu au ce să facă.
„O să cadă vina pe toţi locuitorii satului. Dar de ce să plătească careva pentru greşeala pe care au făcut-o ei?”, spune un localnic.
Dacă în cei trei ani de insolvenţă Primăria nu-şi achită datoriile, comuna va intra în faliment. Cu alte cuvinte, se va desfiinţa.
„Din nişte calcule aşa, estimative, am ieşi din insolvenţă, cu banii proprii, după 53 de ani”, declară Ion Nicolae, primar în Nalbant.
Singura şansă de scăpare ar fi ca bugetul Ministerului de Finanţare să fie suplimentat cu suma de 9 milioane de euro pentru ca datoria comunei Nalbant să fie achitată de Guvern. O decizie finală este aşteptată de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care se va pronunţa la sfârşitul lunii aprilie.