Liderul PNL a anunţat că parlamentarii partidului vor depune săptămâna viitoare un proiect de lege pe această temă. Obiectivul formaţiunii este să-i menţină în funcţii pe aleşii locali care, altfel, ar risca să-şi piardă funcţiile pentru că au încălcat legea ANI.
Este vorba despre primarii şi şefii de consilii judeţene care fac parte din consiliile de administraţie ale societăţilor comerciale ce au afaceri cu primăriile.
„Premierul a spus să fac o hârtie, în fine eu nu ceream un spatiu la RAPPS sau un post la Guvern deci nu o să-i fac o hârtie premierului, dar fac un proiect. Sunt convins, bag mâna în foc că îl susţine și PSD-ul”, a spus Crin Antonescu.
Crin Antonescu susține „clarificarea” legii ANI
La jumătatea lunii august, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine iniţiativa primarilor pentru clarificarea Legii ANI în ceea ce priveşte incompatibilităţile, apreciind că este vorba de o interpretare a legislaţiei în domeniu şi „o vânătoare de forme” care a dus la „o problemă de sistem”.
Liderul liberal a menţionat că a fost vorba de „o clarificare la nivel legislativ” deoarece primarii nu vor să încalce legea.
„Pe de altă parte, aşa cum primarul Klaus Iohannis a explicat, ei au fost în situaţia de a intra ca reprezentanţi ai administraţiei locale în aceste consilii, tocmai în condiţiile în care existau reglementări şi europene care practic cereau acest lucru. (...) Ceea ce cer primarii, din câte ştiu eu, cerere pe care o susţin, este să se facă o clarificare de natură legislativă”, a precizat liderul PNL.
Afirmațiile lui Crin Antonescu vin după ce președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarase, la Digi24, că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic și că cifra este exagerată, printre motive fiind și acela al schimbării legislației. Însă, acest lucru nu i-ar ajuta deoarece legea nu se aplică retroactiv. În plus, președintele ANI a adăugat că unul din punctele de plecare pentru aceste situații de incompatibilitate este chiar sesizarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constatinescu.
Atât puterea, cât și opoziţia bat recordul negativ la numărul de aleşi locali care au probleme serioase de integritate. Peste 100 de primari, consilieri şi şefi de consilii judeţene riscă să-şi piardă funcţiile, iar consecinţa va fi organizarea alegerilor anticipate. Executivul a sesizat pericolul şi încearcă să-i salveze prin modificarea Legii ANI.
La începutul verii, aleşii locali şi-au pus speranţele în ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea. El le-a promis că va iniţia o hotărâre de guvern care să-i scape de braţul lung al Agenţiei Naţionale de Integritate.
Proiectul de ordonanţă nu fusese avizat de Ministerul Justiţiei.
Astfel, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este acuzat de primarii şi parlamentarii PSD că pune beţe-n roate primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Și asta pentru că Ministerul Justiţiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilităţii. Modificările le-ar fi permis aleşilor locali să deţină în continuare funcţii şi în adunările generale ale acţionarilor din societăţile subordonate.