Legumele şi fructele româneşti sunt mai scumpe decât cele importate

Data publicării:
14042013 agricultura

România este a cincea ţară ca suprafaţă arabilă din Europa, însă prea puţin productivă. Agricultura încă se face cu plugul în unele sate, iar trei sferturi din fermele româneşti produc doar pentru a asigura hrana de zi cu zi a familiei. Aşa că, în continuare, mâncarea din farfuriile românilor vine din import, în timp ce produsele autohtone sunt prea scumpe pentru buzunarele românilor.

În momentul în care ai o agricultură fărâmiţată în felul acesta, nu ai tehnologia necesară, nu ai utilajele, maşinile agricole, mai ales în fermele mici, ai un cost de producţie ceva mai mare”, a afirmat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Pentru că îşi găsesc cu greu cumpărători şi nu îşi pot recupera cheltuielile, fermierii preferă să-şi vândă legumele şi fructele direct intermediarilor chiar de la poarta casei. Puţini sunt cei care mai ajung cu roşiile şi castraveţii în pieţe.

Însă, pe multe dintre etichetele legumelor şi fructelor din piaţă scrie mare „produs românesc”. Chiar dacă oamenii se lasă păcăliţi de etichete, producătorii îi avertizează pe cumpărători că doar salata şi ridichile din pieţe sunt din gospodăriile ţăranilor.

Roşiile şi castraveţii sunt numai din import. Perioada lui iunie, iulie, încă vreo şase luni, ele vin doar de pe piaţa locală”, a spus Vlad Gheorghe, preşedintele unei asociaţii de cultivatori de legume.

Prea puţin contează acest lucru pentru românii care dau pe mâncare o treime din venit, mult peste media europeană.

Există şi excepţii. Dacă suntem campioni la importurile de legume şi fructe, carnea de pui pe care o punem în farfurie vine în mare parte din fermele româneşti. Anul trecut, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, exporturile de carne de pasăre au depăşit importurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri