Cele mai multe schimbări aduse prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată pe 19 decembrie vizează învăţământul universitar. Una dintre acestea anulează prevederea care stabilea că un conducător de doctorat poate îndruma cel mult opt doctoranzi. De acum, numărul studenţilor-doctoranzi care pot fi îndrumaţi simultan de către un conducător de doctorat se stabileşte de către senatul universitar.
Prin aceeaşi ordonanţă dispar şi incompatibilităţile. Prin urmare, persoanele care sunt într-o funcţie de conducere sau de demnitate publică vor putea ocupa şi funcţia de rector. Excepţie fac cei care sunt secretari de stat sau membri ai guvernului.
Schimbări s-au făcut şi în ceea ce priveşte Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior ARACIS. În conducerea Agenţiei vor fi 25 de membri, nu 15 ca până acum, iar mandatul lor va fi de patru ani, în loc de trei. Membrii conducerii vor fi aleşi prin concurs, şi nu la recomandarea instituţiilor superioare.
ARACIS este condusă de un consiliu alcătuit din 25 de membri, din care 23 de cadre didactice cu funcţii de predare în învăţământul superior care reprezintă, de regulă, domeniile de studii universitare, şi doi studenţi, reprezentanţi ai federaţiilor studenţeşti din România, reconfirmaţi la începutul fiecărui an universitar.
Prin aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă, în învăţământul preuniversitar cadrele didactice pensionate pot preda încă trei ani, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al şcolii.
Ecaterina Andronescu a vrut să introducă şi un nou tip de bacalaureat, cel profesional. Nu şi-a atins însă obiectivul: preşedintele a retrimis legea în Parlament, iar Ordonanţa de Urgenţă iniţiată ulterior de Ministerul Educaţiei nu a primi aviz de la Justiţie.
Un alt proiect pe care fostul ministru nu a reuşit să-l finalizeze în mandatul său este mutarea clasei pregătitoare înapoi la grădiniţă, începând cu anul şcolar 2013-2014.