Sâmbătă, 29 martie, în România se produce o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul începe în jurul orei 13:00, va avea o durată de aproximativ 40 de minute și poate fi observat din partea de vest și nord-vest a țării. Maximul de acoperire al Soarelui se va vedea în apropierea orașului Satu-Mare.
O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece între Pământ și Soare, prin in fața Soarelui, obturând astfel, total sau parțial, discul solar pentru un observator aflat pe Pământ. Fiecare eclipsă de Soare are propria poziție și se poate vedea dintr-o anumită zonă de pe glob.
Cum se vede eclipsa parțială de Soare de pe teritoriul României
“Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puțin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul țării. Fenomenul începe în jurul orei 13, are maximul în jurul orei 13:20 și se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul.
Maximul de acoperire al Soarelui se va vedea din preajma orașului Satu-Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa va avea cea mai lungă durată, de 39 minute.”, potrivit Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Eclipsele anului 2025
Când vor mai fi eclipse de Soare în următorii ani
Potrivit Sky News, o eclipsă totală de Soare, care va fi vizibilă și în Europa, va avea loc pe 12 august 2026. Aceasta va fi prima eclipsă totală din Europa din ultimii 27 de ani.
Pe 2 august 2027, o altă eclipsă totală de Soare va fi vizibilă în Spania și în Africa de Nord.
Pe 30 martie 2033 o eclipsă de Soare va putea fi vizibilă în Alaska și Rusia.
Următoarea eclipsă totală vizibilă va avea loc pe 23 august 2044 și va trece peste o parte din SUA, inclusiv Montana, Dakota de Nord, Dakota de Sud, precum și părți din Canada și Groenlanda. Și, în cele din urmă, pe 12 august 2045, o eclipsă totală de Soare va avea „un traseu” similar cu cea din acest an, făcându-și drum prin SUA și America de Sud.
Editor : C.S.