Aceeaşi firmă care apare şi în lunga lista de societăţi urmărite penal pentru evaziune fiscală, în dosarul în care fiica aceluiaşi Mircea Cosma este, la rândul ei, anchetată.
În primăvara anului trecut, Mircea Cosma participa la inaugurarea noului sediu administrativ al Spitalului Judeţean Prahova. O clădire de birouri de două etaje, cu mobilier nou-nouţ şi grupuri sanitare moderne, cum nu sunt în spital. Imobilul a fost ridicat chiar în curtea unității sanitare. La ceremonia festivă, şeful CJ Prahova îşi anunţa viitoarele planuri.
„Reabilitarea termică a acestei clădiri a spitalului judeţean, proiectul este în curs de desfăşurare, reabilitarea termică va începe în acest an”, spunea Mircea Cosma.
Firma care s-a ocupat de ridicarea structurii este una apropiată de Consiliul Județean. Suma plătită pentru clădirea de birouri ar fi acoperit costurile necesare izolării termice a întregului spital, lucrare aflată încă în stadiul de proiect.
Aceeaşi firmă, SC CONTI SA, apare şi în declaraţia de avere a fiului preşedintelui Consiliului Judeţean, Vlad Cosma.
Unul dintre blocuri a fost ridicat de două firme, în asociere cu fiul preşedintelui Consiliului Judeţean, care este, la rându-i, deputat de Prahova. După finalizarea construcţiei, acesta şi-a vândut partea celor două firme. Partea sa de 19% a fost vândută cu 134.000, o sumă derizorie, spuneau pe atunci experţii în zona imobiliară.
De altfel, o parte din terenul de sub clădire este proprietate a oraşului Ploieşti, pus la dispoziţie, printr-o decizie a Consiliului Local, firmelor CONTI SA și SC UNITEHNICA SRL. Ultima este controlată chiar de soția lui Mircea Cosma.
Firma SC CONTI SA nu este la primul contract pentru proiecte edilitare în judeţ. Compania se laudă pe propriul site cu numeroase contracte pe bani publici nu numai în Ploieşti, ci şi în alte localităţi din judeţ. Cele mai multe sunt pentru construirea sau reabilitarea unor şcoli sau sedii de primării.
Procurorii au descoperit însă că societatea a fost implicată într-un circuit de evaziune fiscală care a prejudiciat statul cu aproape 40 de milioane de euro. Personajul central al dosarului este fostul consilier al premierului, Marcel Păvăleanu. Mergând pe firul anchetei, procurorii au descoperit că o parte dintre banii rulaţi în presupusul circuit ilegal erau spălaţi prin notariatul fiicei preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Andreea Cosma, anchetată şi ea acum.