La Digi24, reportaj-eveniment din lumea nevăzută a traficanţilor de persoane
Mărturia lui Shaker Jetin, una dintre călăuzele condamnate care a venit în România cu un pescador vechi şi ruginit alături de alte 129 de persoane, este una cutremurătoare. „La un moment dat, a intrat apă la sala motoarelor. Acolo era un turc, adjunctul comandantului, care a venit să ne deschidă uşa şi să ne lase să urcăm pe punte. Toată lumea s-a dus doar într-o singură parte a vasului. Turcul ne-a întrebat cine ştie să traducă, ca să poată să se înţeleagă cu oamenii. Eu am spus că ştiu araba şi kurda. Eu sunt turkman din Irak. Au fost arestate şi alte două persoane, căpitanul şi ajutorul căpitanului. Altcineva, nu”, spune Shaker Jetin.
Ali Mohsin şi Muhammad Faisal Nazir sunt din Pakistan. Au fost trimişi după gratii pentru că se ocupau cu racolarea refugiaților cazați în centrele de azil, pe care apoi îi trimiteau în Austria. „Nu ştiu cine aruncă bombe, au murit multe persoane. Fac mulţi prostii acolo. Pun bombe pe copii şi îi trimit în misiuni sinucigaşe, fac BUM... Acolo, prima dată îi învaţă pe copii ce este pistolul. Nu este viaţa bună”, i-a mărturisit Muhammad Faisal Nazir lui Dragoş Sasu.
Pentru reporterul Digi24 experienţa a fost unică. „Acest material șochează prin prisma faptului că cele trei personaje și-au văzut moartea cu ochii pentru că, după cum susțin în declarațiile lor, au fost victime ale traficanților de persoane. Una dintre călăuze mi-a dezvăluit că în drumul său spre Europa a trecut pe lângă zece refugiați care și-au pierdut viața într-o pădure. 2015 este cel mai negru an pentru refugiații care au încercat să ajungă în Europa, cu bărcile. Statisticile Agenției ONU pentru Refugiaţi arată că, până acum, 3.700 de oameni au murit în Marea Mediterană pe când încercau să ajungă în Italia şi Grecia”, spune Dragoş Sasu.
Materialul integral va fi difuzat miercuri de la ora 21:00, la Jurnalul de Seară.
2015 este cel mai negru an pentru refugiații care au încercat să ajungă în Europa cu bărcile. Statisticile Agenției ONU pentru Refugiați arată că, până acum, 3700 de oameni au murit în Marea Mediterana pe când încercau să ajungă în Italia și Grecia.
Scene cu refugiați înghesuiți în ambarcațiuni provizorii s-au petrecut şi aproape de țărmurile României, la mică distanţă de Vama Veche, pe Marea Neagă. O oră a făcut diferenţa între viaţă şi moarte. Se întâmpla pe 15 septembrie anul trecut. La 7:00 dimineaţa, poliţiştii de frontieră observă pe camerele de supraveghere un pescador care pluteşte în derivă. La scurt timp, primesc şi un semnal SOS de la un refugiat aflat la bord.
„Era o ambarcațiune de tip pescador turcesc cu foarte multe persoane pe punte , înghesuite. La comanda navei nu era nicio persoana care să conducă”, povestește Marius Mocanu, comandant de navă la Paza de Coastă.
Aceasta este mărturia comandantului navei Gărzii de Coastă, trimisă să intercepteze pescadorul. Însă drama celor aflaţi la bord o cunoaşte în detaliu altcineva. Dintre zidurile groase de la penitenciarul Rahova, vorbeşte pentru prima oară una dintre clăuzele refugiaţilor venţi pe Marea Neagră. Numele lui este Shaker Jetin. Este din Irak. Anul trecut a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru trafic de imigranţi.
Bărbatul susține că el era refugiat, nu traficant de persoane. Povesteşte că a plecat din Irak de teama organizaţiei teroriste Statul Islamic. Susţine că era soldat în armata naţională. „Când a preluat controlul asupra oraşului Mosul, a luat armele şi maşinile unităţii a treia a armatei irakiene şi a pus mâna şi pe aeroport. Apoi, a ars tot ce a rămas”, povestește Shaker.
Mărturiile călăuzei sunt cutremurătoare. În pescadorul pe care a navigat până aproape de Vama Veche, împreună cu alţi 129 de oameni, abia dacă era aer:
„Mi-au spus că or să fie 50 - 60 de persoane, două motoare puternice şi că ajungem în 11 ore în România. Însă barca era veche, mică, 130 de persoane la bord şi am făcut 35 de ore. (...) Aveaţi aer? Nu. Nu aveam. Erau acolo copii şi femei”.
Tot la peniteciarul Rahova am întânit alte două călauze condamnate definitiv. Ali și Muhammad sunt din Pakistan.
Ali Mohsin, condamnat pentru trafic de migranţi: „Eu am ajuns aici pentru că la mine acasă a stat un prieten. L-am ajutat şi am ajuns la puşcărie”.
Muhammad Faisal Nazir , condamnat pentru trafic de migranți: „Eu am greşit puţin, pentru că l-am ajutat pe prietenul meu care se află închis la penitenciarul Giurgiu. El a primit şase ani. El nu ştie limba româna şi am vorbit pentru el. Altceva nimic, nimic nu ştiu”.
Ali şi Mohamad spun că au fost la rândul lor refugiaţi şi că au ajuns pe jos în România.
Ali Mohsin, condamnat pentru trafic de migranţi: „Am dat bani, 10 mii de euro. Am mers pe jos trei zile prin pădure. Din Ucraina şi până aici am mers pe jos. Unul a murit în pădure”.
Potrivit statisticilor, anul trecut au fost trimişi în judecată peste 130 de refugiaţi transformaţi în călăuze. România nu este pe ruta principală a fluxului de refugiaţi plecaţi din Siria, Afganistan, Pakistan sau Irak. De la începutul anului, doar 700 de oameni au primit azil aici.
- Etichete:
- jurnal
- reportaj
- digi24
- jurnalul de seara
- traficanti
- refugiati
- calauza
- dragos sasu
- liviu brasoveanu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News