FOTO: presidency.ro
Discuţiile pentru o prezenţă militară NATO în Marea Neagră avansează. Ministrul român al Apărării s-a întânit luni cu omologul său bulgar şi au decis crearea unui grup de lucru comun care să stabilească detaliile acestui proiect. Din el va face parte şi Turcia.
Potrivit tratatelor internaţionale, în Marea Neagră pot naviga doar navele de luptă ale ţărilor riverane membre NATO - România, Bulgaria şi Turcia. Rusia a criticat un astfel de demers şi a anunţat că va pregăti o reacţie pe măsură. O decizie pentru crearea unei flote NATO la Marea Neagră poate fi luată doar la summitul din vară, de la Varșovia.
Turcia și România au un interes comun în zona Mării Negre: să asigure securitatea și stabilitatea acestei regiuni, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un interviu acordat agenției Anadolu.
„România și Turcia împărtățesc obiectivul consolidării contribuției lor la asigurarea securității și stabilității regiunii. Prin urmare, dialogul nostru pe teme de securitate este intens și caută soluții pentru a atinge acest obiectiv”, a spus șeful statului.
El a avertizat că regiunea se confruntă cu amenințări la adresa securității. „Securitatea în regiunea Mării Negre a fost în ultima vreme afectată de nesocotirea legislației internaționale, de ignorarea aranjamentelor aranjamentelor și angajamentelor europene fundamentale și de o înarmare constantă”, a declarat președintele român.
Klaus Iohannis a adăugat că Turcia și România vor încerca la summitul NATO din iulie, de la Varșovia, să vadă ce oportunități sunt ca să consolideze cooperarea în materie de securitate maritimă la Marea Neagră.
El a făcut o legătură între anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și situația din Siria: „În Est, am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei și la o consolidare militară constantă ce a urmărit proiectarea puterii în regiune, dar și dincolo de ea, așa cum s-a întâmplat în Siria”.
„Țările noastre (România și Turcia – n.r.) conlucrează strâns pentru a furniza stabilitate și a asigura o abordare coerentă la nivel regional”, a subliniat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis despre criza refugiaților: comunitatea internațională trebuie să ajute Turcia
FOTO: presidency.ro
Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Turcia, a lăudat tratamentul umanitar pe care această țară îl acordă refugiaților sirieni și a cerut comunității internaționale să-și asume responsabilitatea colectivă pentru această criză, scrie agenția de stat Anadolu, căreia președintele României i-a acordat un interviu.
„Apreciem eforturile importante pe care le face Turcia în privința refugiaților sirieni, găzduind un număr impresionant de oameni, precum și modul în care Turcia contribuie la stăvilirea imigrației ilegale și la combaterea rețelelor de trafic cu oameni”, a declarat Klaus Iohannis în interviul acordat Anadolu.
Președintele a subliniat că actuala criză a refugiaților sirieni nu este numai responsabilitatea Turciei, ci și a întregii comunități internaționale.
„Suntem conștienți că Turcia nu poate și nu ar trebui să poarte singură povara găzduirii refugiaților care au nevoie de protecție internațională. Oferirea de ajutor umanitar celor care pleacă din țările de origine din cauza conflictelor este o responsabilitate globală, colectivă”, a explicat el.
Șeful statului a mai spus că România dorește să contribuie la asigurarea stabilității în Siria. „Alături de o cooperare efectivă cu Turcia, noi considerăm că ar trebui să fie implicată mai activ comunitatea internațională pentru a găsi soluții la conflictele care au legătură direct cu afluxurile masive de imigranți. Stabilizarea Siriei trebuie să fie o prioritate”, a declarat președintele Iohannis.
În privința cooperării economice bilaterale, Klaus Iohannis a spus că ținta este de a ajunge în anii următori la un volum al schimburilor comerciale de 10 miliarde de dolari.
„Cooperarea noastră este foarte dinamică. Împărtășim o serie de proiecte în câteva domenii. Privind la datele cooperării noastre economice și la nivelul investițiilor pe care le au companiile turcești în România, rezultatele sunt impresionante”, consideră președintele Iohannis.
„Avem un parteneriat strategic, suntem țări riverane Mării Negre, prietene și aliate, avem o cooperare bilaterală robustă. Avem, de asemenea, legături politice și conomice stânse și puternice legături interumane”, a spus șeful statului. El a reiterat că România sprijină drumul Turciei către Uniunea Europeană: „Sprijinim noul nivel al relațiilor dintre Ankara și Bruxelles. Credem că Turcia are un rol important ca partener-cheie pentru Uniunea Europeană”, a declarat președintele României.