Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, referitor la declaraţiile liderului PNL, Crin Antonescu, legate de miza alegerilor parlamentare pentru USL, că nu crede că românii au uitat cum era când un partid politic, la începutul anilor 1990, avea majoritatea absolută, peste două treimi.
„Nu cred că românii au uitat cum era când un partid politic, la începutul anilor 1990, avea majoritatea absolută, peste două treimi. Atunci s-au întâmplat lucruri urâte şi nenorociri pentru România, care au avut consecinţe foarte negative asupra evoluţiei României. Nu este bine în această regiune şi nici în România ca o formaţiune politică, ca o alianţă politică, să aibă peste jumătate plus unu din voturi în Parlament, totuşi la noi încă este nevoie de un echilibru, este nevoie de o reprezentare foarte echilibrată a tuturor segmentelor societăţii româneşti”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR
Preşedintele UDMR a avertizat că un om politic trebuie să se gândească la toate variantele care pot apărea după alegeri, inclusiv la faptul că USL ar obţine sub 50 la sută din voturi.
„Doleanţa lui Crin Antonescu, să aibă peste două treimi din Parlament, este un lucru care nu trebuie prea mult comentat, dar s-ar putea să apară o altă situaţie, când are un pic sub 50 la sută, şi atunci lucrurile se vor complica şi un om politic trebuie să se gândească la toate variantele posibile, care la un moment dat pot apărea pe scena politică imediat după alegeri”, a mai afirmat Hunor.
Antonescu: Avem nevoie de toate voturile, ca să nu depindem de UDMR la modificarea Constituţiei
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, cu ocazia lansării candidaților USL de la Sinaia, că miza parlamentarelor din acest an o constitutie obţinerea a cel puţin două treimi din numărul membrilor viitorului Parlament, astfel încât modificarea Constituţiei să nu se realizeze prin negocieri cu UDMR.
Antonescu a mai spus că miza alegerilor parlamentare din 9 decembrie nu o mai constituie obţinerea a 50% plus unu din numărul senatorilor şi deputaţilor din viitorul legislativ.
El a susţinut că este nevoie de „toate voturile posibile”, astfel încât USL să nu fie obligată să accepte condiţionări din partea UDMR pentru o viitoare modificare a Constituției.
„Ne trebuie aceste voturi pentru a nu depinde, să zicem, de UDMR care să vină cu cine ştie ce pretenţii”, a justificat preşedintele PNL.