Reporter: Premierul este pus sub acuzare, i s-a cerut încuviinţarea urmăririi penale în Parlament, mai poate să treacă România, în aceste condiţii, la o accedere în spaţiul Schengen mai curând sau se amână?
Klaus Iohannis: Am discutat despre chestiunea Schengen şi este destul de evident că aspectul corupţiei este luat în seamă când vorbim despre spaţiul Schengen. România a facut progrese semnificative, notabile, în domeniul combaterii corupţiei şi speţa pe care aţi menţionat-o este tristă, nu arată decât că lupta anticorupţie se desfăşoară din timp. Suntem într-o fază fierbinte şi vom trece cu bine de ea. Faptul că avem aceste rezultate sper să influenţeze pozitiv aderarea la spaţiul Schengen.
Plenul Camerei Deputaților a dezbătut și votat marți solicitarea procurorului general referitoare la formularea cererii de urmărire penală față de premierul Victor Ponta.
231 dintre deputaţi au fost de acord cu raportul Comisiei Juridice (de respingere), adică sunt împotriva cererii DNA, în timp ce 120 au votat contra acestui raport, fiind astfel în favoarea solicitării DNA.
Premierul este urmărit penal de procurorii anticorupție în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel").
Faptele reținute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obținute de către SCA "Șova și Asociații" de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare dintre cele două case de avocatură.
În același dosar, procurorii susțin că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcția de prim-ministru. Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine și ministru al Transporturilor, în condițiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosință gratuită a unui autoturism. Pentru aceste din urmă trei acuzații de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaților pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de Victor Ponta.