„M-am bucurat să constat că opinia dlui președinte este că spațiul Schengen este demn de a fi păstrat și că locul României este în interiorul spațiului Schengen”, a spus Klaus Iohannis.
Declarația vine în contextul în care discuțiile despre aderarea României la spațiul de liberă circulație au fost amânate și ar putea fi reluate abia peste doi ani, potrivit unor surse de la Bruxelles. Mai mult, în rândul țărilor care se opun aderării României la Schengen s-ar afla și Franța.
Franța nu vrea România în Schengen, iar potrivit unor surse, discuțiile despre aderarea României la Schengen vor fi amânate.
Pe de altă parte, în contextul afluxului masiv de refugiați în state ale Uniunii Europene, mai multe țări, printre care Germania și Austria, au reintrodus temporar controalele la frontiere, iar unii politicieni și analiști au pus sub semnul întrebării viitorul spațiului comun european.
Cei doi oficiali au discutat și despre problema refugiaților.
„Problema migrației trebuie tratată în integralitate, nu pe părți. Trebuie să mergem în această abordare la sursă, trebuie să tratăm problema acolo unde apare și să colaborăm cu țările de unde vin refugiații”, a spus Klaus Iohannis.
„Am ajuns și la tematica țărilor de tranzit, de exemplu Turcia, cu care trebuie să colaborăm pentru a avea un control mai bun asupra mișcării refugiaților”, a adăugat președintele.
„Trebuie să găsim o soluție și ajutor pe care să-l ducem la fața locului, în Turcia”, în privința crizei refugiaților. „Sperăm la o rezolvare pașnică a conflictului din Siria, nu putem lucrurile așa cum sunt acum”, a adăugat și președintele Parlamentului European, în ceea ce privește chestiunea imigrației.