Preşedintele a declarat că incidentul din oraşul său, Sibiu, unde un urs a fost împuşcat după ce se rătăcise printre case, l-a întristat. Klaus Iohannis a criticat mobilizarea de forţe din acest caz, dar şi faptul că nu era nimeni cu adevărat pregătit să intervină. Şeful statului spune că este nevoie de proceduri inclusiv şi pentru astfel de situaţii şi că „face sens” să avem oameni pregătiţi să intervină fără să ucidă un animal care nu era agresiv, ci speriat.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Dacă vorbim de proceduri şi ce impact şi ce impact are lipsa unor proceduri, nu pot să mă refer la acel incident din Sibiu care m-a întristat. Sibiul este oraşul meu. Şi am urmărit stupefiat, ca şi dumneavoastră, acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraş şi pur şi simplu e împuşcat. Cum e posibil să existe ISU. Poliţia, Poliţia Locală... Să se adune 50 de oameni la un urs, efectiv. Să strige toţi pe acolo şi în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu o puşcă cu tranchilizante, cineva zice: împuşcaţi-l. Că poate e periculos. N-am fost acolo şi este o pură coincidenţă că lucrul s-a întâmplat în oraşul meu. Dar din film mi s-a părut că acel animal a fost pur şi simplu speriat şi a fugit. Dumneavoastră aţi avut altă impresie când ursul încerca dintr-un ghiveci de flori să urce pe un perete? Nu părea absolut deloc agresiv.
Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni neinstruiţi şi dezorganizaţi să avem să avem, acolo, 2-3 oameni pregătiţi pentru aşa ceva? Care ar fi intervenit în linişte, fără panică şi fără a creea o emoţie enormă. Vedeţi, emoţia face parte din ecuaţie. Şi la dezastre, şi în cazul unor acţiuni teroriste.
Pentru a preveni emoţii puternice, negative, este nevoie de proceduri. Este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să intervină. Minim-minimorum ar trebui să se stabilească la nivel de Guvern, bunăoară, sau la Ministerul de Interne, cine intervine. Fiindcă nu-i prima dată. Şi nu va fi ultima dată. România este, spre norocul nostru, o ţară bogată. Avem încă foarte multe animale. Sălbatice. Şi tot timpul ne intersectăm cu ele. Fiindcă le-am micşorat habitatul de la an la an. Şi atunci n-ar face sens să avem oameni instruiţi pentru asta? Cum avem oameni instruiţi să stingă un incendiu. Cum avem oameni instruiţi să descarcereze pe cei care au fost prinşi într-un accident. Să avem şi câţiva care prins un animal care s-a rătăcit în oraş. Cred că ar face sens.
Nu este un dezastru natural dacă un urs intră într-un oraş. Dar credeţi-mă, emoţia care se creează este comparabilă ci aceea din cazul unui dezastru natural. Şi de astfelş de emoţii negative nu avem nevoie.”