Xi Jinping a fost confirmat joi ca lider al Chinei pentru următorii zece ani. El îl înlocuiește pe Hu Jintao, sub administrația căruia China a cunoscut o perioadă de creștere extraordinară.
Jurnalistul Emil Hurezeanu a spus că noi lideri sunt tineri, cu experiența deschiderii din ultimii 30 de ani, nu mai sunt politruci ci tehnocrați, fiecare dintre ei având un sector de competență probată.
Despre Xi Jinping, Emil Hurezeanu a spus că acesta cunoaște bine America și că este un pro-occidental în practicile și orizonturile sale, dar și anti-occidental, cel puțin la nivel declarativ.
Referindu-se la politica mondială de investiții a Chinei, Hurezeanu a spus că această țară vrea să stabilizeze puterea pentru că depinde de marile exporturi.
„China mai vrea să acopere posibilele crize interne care țin de corupția percepută deja ca atare a înalților lideri de partid. E o țară cu câteva mii de proteste locale, o țară cu 500 de milioane de utilizatori de Internet, mai mulți decât în Statele Unite și Rusia la un loc. Aceștia sunt oameni care au libertate economică, au libertate informațională, dar nu au libertate politică. Aceștia își vor cere o proiecție și în viața politică”, a comentat acesta.
China e un stat care se simte încercuit
Coreea de Sud, Japonia, Vietnam și India sunt țările de care China se simte încercuită, a mai spus Emil Hurezeanu.
„Ei vor să se simtă protejați și nu asumă suficient și răspunderile celei de-a doua mari puteri mondiale. Se poartă în exterior ca o putere încercuită, nu ca o putere suverană și geneoasă. Toate acestea sunt provocări pentru chinezi”, este de părere Emil Hurezeanu.