Judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț au fost revocați din CSM. Adrian Bordea e noul vicepreședinte al Consiliului
Actualizare 14.01. Actualizare. Adrian Bordea a fost ales vicepreședinte al CSM, cu 16 voturi pentru și o abținere.
Actualizare 13.57. „Asta e. Mulțumesc tuturor!”, a transmis judecătorul Cristi Danileț, pe contul de Facebook, după votul plenului.
Actualizare 13.27. Potrivit surselor digi24.ro, Cristi Danileț a fost revocat din Consiliu cu 14 voturi „pentru” și patru „împotrivă”. La fel și Alina Gica, cu 11 „pentru” și 7 „împotrivă”. În urma acestei proceduri, cei doi magistrați trebuie să se întoarcă la instanțele de unde au candidat pentru un loc în Consiliu. Deciziile CSM pot fi atacate.
Actualizare 13.06. Membrii CSM au intrat în deliberări privind revocarea judecătorilor Alina Ghica și Cristi Danileț. Ședința plenului CSM poate fi urmărită aici.
Actualizare 13.00. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, le-a solicitat reprezentanților instanțelor inițiatoare, prezenți în sală, să explice concret motivele judecătorilor care și-au dat votul pentru revocarea membrilor, dincolo de sintagma „neîndeplinirea corespunzătoare a atribuțiilor încredințate judecătorului”.
Reprezentanta Uniunii Judecătorilor din România, Natalia Roman, a explicat că este imposibil că enumere voturile a câtorva sute de judecători, însă și-a detaliat motivele personale.
Magistratul și-a motivat votul în favoarea revocării prin faptul că a simțit că în interiorul acestei instituții se fac „jocuri politice”, în afara sistemului judiciar, ceea ce este un lucru foarte grav.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Potrivit Nataliei Roman, nu se poate ca forul suprem să lase aparența că face parte dintr-un joc din afara sistemului.
Magistratul a subliniat că rolul CSM este să aperei independența sistemului judiciar de toate ingerințele și atacurile care vin din afara sistemului, indiferent dacă vin din zona serviciilor secrete sau din mediul politic.
Natalia Roman a subliniat că dacă observă că acest lucru nu se întâmplă, are dreptul și obligația de a lua atitutudine, iar singura pârghie este votul în această procedură.
Judecătoarea a cerut în plen ca judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț să nu își exprime votul nici în cazul lor, nici în cazul celuilalt, pentru a asigura aparența de imparțialitate.
Actualizare 12.15. Judecătorul Alina Ghica a susținut în fața plenului CSM faptul că procedura de revocare declanșată în cazul său s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale. Potrivit membrului CSM, în procedura de revocare trebuie să aibă aceleași garanții de reprezentativitate și obiectivitate ca în cazul procedurii de alegeri.
Alina Ghica susține că în documentul instanței inițiatoare nu exită nicio referire la motivele concrete ale judecătorilor pentru declanșarea procedurii de revocare, ci se menționează numai „îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor încredințate doamnei de judecător Alina Ghica”.
---------
Activitatea instanțelor va fi suspendată până la ora 10.
O organizație a magistraților, Asociația Magistraților din România, le-a cerut public judecătorilor să își suspende ședințele de judecată marți dimineață, începând cu ora 8.30.
Laura Andrei, președintele Tribunalului București, a declarat la Digi24 că deocamdată în Capitală nu s-a pus problema unei suspendări a activității. Însă, a precizat magistratul, gestul colegilor din Râmnicu Vâlcea este perfect legal.
Secţia pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit marți dimineață, având pe ordinea de zi a ședinței și revocarea judecătorilor Cristi Danileţ și Alina Ghica, dar şi alegerea unui vicepreşedinte al instituției, pentru care și-a depus singura candidatură judecătorul Adrian Bordea. Postul este vacant de mai multe săptămâni, iar încercările anterioare de alegere a unui membru CSM în această funcție s-au soldat de fiecare dată cu un eșec.
Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica și-au depus la începutul anului candidaturile pentru funcția de vicepreședinte al CSM, însă, după doar câteva zile, și-au retras proiectele, având în vedere procedurile de revocare demarate împotriva lor.
În cazulAlinei Ghica, dintre cele 16 curți de apel care i-au acordat susținerea atunci când a fost aleasă membru al CSM, 13 și-au retras sprijinul și au decis revocarea ei.
În ceea ce îl privește peCristi Danileț, 103 judecătorii au hotărât revocarea acestuia.
Cristi Danileț: Revocarea se face cu încălcarea legii
Cristi Danileţ a susţinut, marţi, că plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu poate decât să respingă solicitarea de revocare a lui din funcţia de membru ales al CSM, arătând că procedura privind revocarea sa care a avut loc la judecătorii s-a desfăşurat cu încălcarea unor dispoziţii legale.
„Revocarea aparţine doar CSM, aşa cum se prevede expres în lege. Eu am întocmit o poziție tehnică cu privire la procedura de revocare, prin care am demonstrat că această procedură s-a făcut cu încălcarea legii, iar singura soluţie pe care o poate adopta plenul este aceea de a respinge revocarea mea.Suntem magistraţi şi suntem membri în CSM. atribuţia noastră principală este să lăsăm de-o parte antipatiile personale (...) sunt foarte multe neregularităţi în această procedură de revocare”, a declarat marți, Cristi Danileț, în ședința CSM.
- Etichete:
- greva
- cristi danilet
- csm
- alina ghica
- judecatori
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News