Hărţile de inundaţii arată locurile exacte în care râurile vor ieşi din matcă, debitul şuvoaielor şi chiar distanţa pe care se vor revărsa. În cazul unor noi viituri, autorităţile vor afla din timp ce zone vor fi inundate şi de unde trebuie să fie evacuaţi oameni şi animale. Astfel de hărţi de risc vor fi create pentru zece râuri din ţară şi afluenţii lor.
În comuna Brădeşti Dolj, Jiul iese din matcă şi inundă terenurile localnicilor în fiecare primăvară. Numai luna trecută au fost acoperite de apă peste zece hectare de teren. Pe viitor, pagubele ar putea fi mai mici, pentru că a fost făcută o hartă specială, care să indice zonele de risc.
„Rolul hărţilor de hazard este acela de a arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate şi în anumite situaţii, de a putea să ofere informaţii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri”, a declarat Camelia Bărbuţiu - purtător de cuvânt ABA Jiu.
„Vom reuşi să aflăm din timp despre inundaţiile care vor avea loc, despre riscul care există”, a susținut Ionel Răcăreanu, primarul comunei Brădeşti.
Simularea a fost realizată cu ajutorul unor imagini din satelit, corelate cu studiile de la sol. Cu ajutorul acestor hărţi de inundaţii, va fi întocmită, până la sfârşitul anului, şi o hartă de risc pentru întreg judeţul.
„Fiecare comună îşi face un PUG care stabileşte că acolo unde există un risc major de iundatii sau alunecare de teren să nu mai permită construcţia de locuinţe sau de alte obiective economice”, a explicat Ion Prioteasa - preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Harta de inundaţii pe Jiu este parte a unui proiect de 40 de milioane de euro, bani europeni, primiţi de Administratia Nationala "Apele Romane".
Proiectul presupune realizarea unor astfel de studii pentru principalele cursuri de apa din România, inclusiv cu afluentii lor, pe o lungime de aproximativ 20.000 de km. În prezent se lucrează la hărţile de inundaţii ale afluenţilor fluviului Dunărea din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Hunedoara.