Bugetul pentru investiţii din acest an a fost redus semnificativ, dar Executivul susţine că atragerea investiţiilor este o prioritate.
Un exemplu în acest sens este privatizarea companiilor de stat pentru care guvernanţii vor să găsească investitori străini, care să vină cu bani mulţi şi să scoată din colaps financiar firme care de zeci de ani merg pe pierdere.
Mediul de afaceri crede însă că declaraţiile membrilor Guvernului contrazic realitatea economică.
„În România suferim de o lipsă de predictibilitate. Suferim prea des schimbări legislative care nu sunt neapărat legate de o viziune clară sau de o anumită strategie şi asta este o problemă. La o schimbare legislativă nu există o consultare cu mediul de afaceri şi nu există niciun studiu de impact, care ar putea fi impactul unei astfel de schimbări”, a declarat Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.
În lipsa investiţiilor străine, presiunea finanţării este pusă pe seama băncilor, dar instituţiile financiare au raportat, anul trecut, cele mai slabe rezultate financiare din ultimii 10 ani: două miliarde de lei pierderi.
„Problema care rămâne în continuare şi care apasă asupra gestiunii creditelor şi a riscurilor aferente în continuare rămân creditele acordate companiilor. Întreprinderile mici şi mijlocii au fost cel mai sever lovite de criză şi înregistrează la nivelul sistemului bancar cele mai multe credite neperformante”, a afirmat Petre Bunescu, director în cadrul unei bănci comerciale.
Creditele neperformante au ajuns să reprezinte peste 18% din totalul creditelor acordate, o situaţie îngrijorătoare spun bancherii.