Video&Foto Inundațiile au afectat zeci de gospodării, drumuri din Prahova, Brașov, Argeș. 24 de turiști au fost salvați de pe Munții Bucegi
Inundațiile puternice din ultimele 24 de ore au afectat mai multe zone de pe Valea Prahovei, județul Brașov, Argeș și Vrancea. Au fost distruse drumuri iar pompierii au trebuit să intervină pentru a evacua apa din gospodării și pentru a evacua 24 de turiști de pe Platoul Padina din Munții Bucegi.
Viitură puternică la Nereju, în Vrancea, localitate grav afectată de inundații la începutul verii. Ploaia a distrus varianta ocolitoare a podului, care este în reabilitare, peste râul Zăbala.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: “În acest moment, circulația este doar pentru acces pietonal. Nu podul în sine este afectat, ci varianta ocolitoare, care a fost făcută pentru durata reabilitării podului. Podul are acum toate lucrările de consolidare.
În iunie am avut probleme pe partea dreaptă la culee sau picior. În două luni podul va fi dat în folosință. Asigură accesul spre satele Nereju Mic și Brădăcești. Viitura a luat doar schelele firmei.
Varianta ocolitoare pentru traficul rutier a fost distrusă pentru a treia oară. Este singura cale de acces.
Facem toate demersurile, așteptăm să se retragă apa.
Cerem scuze pentru toți cei care întâmpină probleme.
Apa a venit din pădurile Covasnei. Fiind teren accidentat, viteza apei este ucigătoare, dacă nu suntem atenți. Această zonă este predispusă viiturilor.
2000 de persoane sunt afectate în ce privește traficul rutier”.
Peste 30 de gospodării inundate în județul Brașov
Inundații și în județul Brașov, din cauza ploilor torențiale. Peste 30 de gospodării din oraș și din Moeciu, Săcele și Predeal au fost afectate. O familie a fost deja evacuată, iar pompierii au intervenit pentru a scoate apa din subsoluri sau curți. În unele zone, apa măsura chiar și o jumătate de metru.
Zeci de pompieri şi jandarmi participă, duminică, la evacuarea apei din mai multe gospodării dintr-unul dintre cartierele periferice ale municipiului Braşov, unde, în urma ploii, s-au produs inundaţii, conform Agerpres.
Conform ISU Braşov, inclusiv personalul din turele libere a fost chemat la muncă.
În prima parte a zilei de duminică, la acţiunea de evacuare a apei din gospodării şi întărirea digului distrus de ape, participau 35 de pompieri, cu 6 autospeciale, 3 camioane şi 10 motopompe, sprijiniţi de jandarmi, potrivit ISU şi IJJ Braşov.
În cursul dimineţii, în urma furtunii din noaptea anterioară, în cartierul braşovean Stupini apa a ajuns, în anumite locuri, până la 40 - 50 de cm pe carosabil, ulterior nivelul acesteia ridicându-se şi pătrunzând în gospodăriile localnicilor.
Conform reprezentanţilor Primăriei Braşov, primarul Allen Coliban s-a deplasat la faţa locului pentru a evalua situaţia.
24 de turiști izolați în Bucegi, preluați de salvatori. O parte din ei nu au vrut să plece
Viiturile din Munții Bucegi au blocat drumul de acces spre platoul Padina. Salvatorii au ajuns, duminică, la turiştii care ceruseră sprijin din cauza faptului că nu mai puteau pleca din unităţile de cazare din zona montană a judeţului Dâmboviţa pentru că drumurile sunt impracticabile de la aluviunile aduse în urma precipitaţiilor, dar nu toţi au mai vrut să plece, anunţă ISU Dâmboviţa.
Potrivit sursei citate, 24 de turişti erau blocaţi în zona Padina şi la Cabana Brătei, conform Agerpres.
"Echipajele de intervenţie ajunse în zona montană au constatat că persoanele sunt în stare bună şi nu prezintă probleme medicale. Cei 10 turişti de la unitatea de cazare aflată pe platoul Padina rămân cazaţi, iar cei 14 turişti de la Cabana Brătei au fost preluaţi de echipajele de pompieri şi sunt evacuaţi în siguranţă", precizează ISU Dâmboviţa.
În sprijinul turiştilor au plecat echipaje de pompieri de la Detaşamentul Pucioasa şi Garda Fieni cu două autospeciale de intervenţie şi două echipaje SMURD. De asemenea, a fost pus la dispoziţie şi un microbuz pentru transport.
Mai multe case, beciuri, un depozit, dar şi străzi de pe Valea Prahovei au fost inundate în contextul Codului portocaliu de ploi valabil în judeţ, pompierii intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei.
Inundații pe Valea Prahovei. Un copac a căzut pe o pensiune din Bușteni
Potrivit datelor comunicate, duminică, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, şase locuinţe din Azuga (2) şi Buşteni (4) au fost inundate, apa intrând şi în două beciuri din Buşteni şi într-un depozit din Sinaia, conform Agerpres.
De asemenea, s-a acţionat pentru evacuarea apei din zona Gării Sinaia, din zona Cumpătu Sinaia şi de pe o stradă.
Un copac a căzut pe o pensiune din Buşteni, 10 persoane fiind nevoite să se autoevacueze.
"În urma ploilor torenţiale de azi noapte, au fost afectate mai multe zone din oraşul Buşteni. (...) Depunerea aluviunilor transportate de ape au condus la colmatarea mai multor albii de râu. Începând cu ora 02:00 dimineaţa, am acţionat rapid pentru curăţarea de mâl şi pietriş, rezultând scăderea nivelului de apă. De asemenea, apele au adus buşteni mari, blocând cursul normal al râurilor şi afectând mai multe ţevi de apă şi gaz. Situaţia a fost stabilizată momentan. Rămânem în stare de alertă. Vom continua acţiunile de reparaţii şi verificare a daunelor produse în urma ploilor", se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Buşteni.
Argeş: Acoperişuri smulse de vânt şi gospodării inundate în mai multe localităţi
Precipitaţiile abundente şi vântul puternic au produs pagube în mai multe localităţi din judeţul Argeş, în noaptea de sâmbătă spre duminică, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
În Curtea de Argeş, pompierii au intervenit pentru degajarea unui copac prăbuşit pe cablurile electrice şi pentru degajarea elementelor căzute de pe două acoperişuri, care au avariat şi nouă autoturisme parcate în zonă.
''Spre miezul nopţii şi după acesta, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi într-un pârâu care trece prin municipiul Câmpulung au provocat inundaţii în mai multe curţi şi încăperi aflate în subsolul construcţiilor, precum şi două locuinţe", se arată într-o informare transmisă de ISU Argeş.
Conform aceleiaşi surse, au mai fost afectate şi localităţile Bughea de Sus, Lereşti, Nămăeşti, Valea Mare Pravăţ, Piteşti şi Albota.
"Cele mai însemnate cantităţi de apă ajunse pe proprietăţile cetăţenilor sunt în Câmpulung, unde se intervine în continuare cu motopompe pentru extragerea apei. Intervenţia pompierilor câmpulungeni este sprijinită de către Detaşamentul de Pompieri Mioveni şi autorităţile locale din localităţile afectate", precizează ISU Argeş.
Cod portocaliu de inundații pe râuri din 11 județe
Hidrologii au emis noi atenţionări Cod portocaliu și galben de inundații. Codul portocaliu vizează râuri din 11 de județe, în vigoare până luni dimineață, transmite Mediafax.
Hidrologii au emis alerte privind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Vizate sunt bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someș, Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret şi Prut.
Pe unele râuri este Cod galben de inundații până luni la amiază.
Râuri din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzӑu și Ialomiţa sunt, de duminică ora 12:00 până luni la ora 9.00, sub alertă Cod portocaliu.
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.
Editor : A.C.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News