Video Inundații pe litoral. Stațiuni și localități au fost acoperite de ape în urma ploilor torențiale. Au fost emise și avertizări Cod roșu

Data actualizării: Data publicării:
inundatii constanta(1)
Sursa foto colaj: capturi video ISU Dobrogea/ amator

Este dezastru pe tot litoralul din cauza inundațiilor. Stațiunea Venus este acoperită de apă în urma ploilor torențiale din ultimele ore. Și Mangalia și Agigea sunt extrem de afectate. Apa a intrat în mai multe clădiri, iar în unele zone a ajuns până la geamul mașinilor. Imagini au fost trimise de telespectatorii Digi24, care ne spun că zeci de mașini și pensiuni sunt în apă. Problemele extrem de mari sunt în tot județul Constanța, iar meteorologii au emis un nou cod roșu de ploi în această dimineață. Avertizarea este valabilă în 11 localități din județul Constanța până la ora 09:00, potrivit ANM.

ACTUALIZARE 11:15 Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat, la Digi24, după ce i-a fost cerută demisia de către primarul din Agigea pentru „proasta gestionare” a situației de urgență create de inundațiile de pe litoral, că „primarul din Agigea era bine să răspundă la telefon azi-noapte, când l-am sunat din dispeceratul ISU”.

„Primarul din Agigea era bine să răspundă la telefon azi-noapte, când l-am sunat din dispeceratul ISU. A făcut-o foarte târziu colegilor de la ISU. De ieri, de la prânz, vorbesc cu primari din zonele care urmau să fie afectate, inclusiv localitățile care sunt pe cele două râuri Urluia și Casimcea unde exista de la ora 15:00 un cod roșu hidrologic.

E aceeași atitudine de desconsiderare a celorlalte insituții ale statului din partea domnului primar din Agigea.

Ieri a fost o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care au fost stabilite anumite măsuri care au fost transmise tuturor autorităților locale, măsuri care mențin valabilitatea până mâine la 10.00 când acest cod portocaliu va înceta. Nu vor fi aceleași cantități mari de apă, însă deja pământul este deja îmbibat și atunci chiar și un 5-10 l/mp pot produce pagube și pot afecta siguranța populației.

Suntem în dispeceratul ISU alături de reprezentanți RAJA, Enel și cei de la Drumuri. Nu am avut drumuri blocate în momentul de față, chiar dacă pe unele dintre ele circulația s-a desfășurat cu dificultate. Am luat legătura cu reprezentanții IPJ, astfel încât în unele zone unde sunt probleme circulația să fie fluidizată. Cele 10 echipe Enel din județ au fost relocate pentru a putea interveni unde sunt probleme, astfel încât să se reia alimentarea cu energie, inclusiv pentru stațiile de pompare a apei sau a apei uzate. RAJA are 46 de echipe pe teren. Toate intervin și vom continua.

Așteptăm ca apele să se retragă, nu mai avem ce să facem. Ulterior se va interveni cu motopompe. Intervențiile au început acolo unde precipitațiile s-au oprit. Se va interveni pentru scoaterea apei din gospodării, casă cu casă.

Autoritatea locală are obligativitatea ca în termen de 72 de ore să asigure toate condițiile necesare cazării acestor persoane. Am luat legătura cu rezervele statului, astfel încât acolo unde este nevoie, și avem solicitare din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, să aloce acele containere de locuit și cazarmament”, a spus Silviu Coșa.

Peste 500 de apeluri la 112 au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea până sâmbătă, la ora 6:00, care semnalau situaţii de urgenţă. Cetăţenii au fost avertizaţi nu iasă din case.

„Până la ora 06:00 în această dimineaţă, dispeceratul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa a înregistrat peste 500 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă.

Peste 300 de pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 21 de mijloace. Acţionăm pe raza judeţului Constanţa cu precădere în localităţile Chirnogeni, Comana, Amzacea, Pecineaga, Moşneni, 23 August, Mangalia, Neptun, Costineşti, Tuzla, Eforie, Agigea, Techirghiol, Valu lui Traian, Constanţa, Topraisar, Limanu”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.

Ei au menţionat că în urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime.

„Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative. Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune”, a mai precizat sursa citată, preluată de News.ro.

Meteorologii au emis o avertizare cod roşu, valabilă între orele 7.00 – 9.00, pentru localităţile Constanţa, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Corbu, Poarta Albă.

„Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40...50 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de 50...60 l/mp”, au menţionat meteorologii.

De asemenea, constănţenii au primit în cursul nopţii două mesaje Ro-Alert prin care erau avertizaţi în legătură cu aceste fenomene periculoase.

„Avertizare meteo de averse care vor cumula 40-50 litri/metru pătrat. Perioada de manifestare, 31 august, între orele 7.00 – 9.00. Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie”, se arată în cel mai recent mesaj Ro-Alert transmis.

Silviu Coșa, prefectul județului Constanța: „Cele mai mari probleme din punctul de vedere al cantității de precipitații au fost în Mangalia, unde s-a ajuns până la 220 de litri/ mp. În consecință, în general, în toate localitățile din zona    litorală, sunt peste 15 localități afectate. Au existat peste 500 de apeluri la 112, ceea ce a generat o deplasare și o mobilizare a forțelor celor de la ISU de peste 300 de pompieri cu mijloacele de intervenție aferente. Se acționează atât pentru punerea în siguranță a populației cât și deja unele localități pentru eliminarea apei din case și gospodării.

Oamenii s-au speriat în special de apa care pătrundea în unele cazuri doar în grădini, în altele cazuri chiar și în case. De asemenea, au fost probleme legate, pe alocuri, de întreruperile de energie electrică la anumite stații, dar au fost rezolvate împreună cu colegii de la RAJA, care sunt și ei pe teren dar și aici în dispeceratul de la ISU.

Apa se strânge, trebuie să se termine precipitațiile, astfel încât apa să se poată împrăștia și ulterior să se intervină cu pompele, astfel încât punctual, acolo unde este cazul, să fie scoasă. Cele mai afectate sunt stațiunile din sud, cele care țin de UAT Mangalia, Saturn în special, Venus, Jupiter”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O imagine rară a României, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională: Fenomenul spectaculos captat din...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Picioare parcă interminabile, bronz impecabil, ținută sumară. Mădălina Ghenea și magnetismul ei, din nou la...
Film Now
Bruce Willis nu a fost prima alegere pentru seria "Greu de ucis". Care sunt cei trei actori care au refuzat...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...