INTERVIU cu DUANE BUTCHER, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în România
Transcriptul interviului
Moderator: Pentru început,haideţi să lămurim care sunt diferenţele dintre prerogativele unui însărcinat cu afaceri şi cele ale unui ambasador.
Duane Butcher: De fapt, în ce priveşte activităţile zilnice, am aceleaşi responsabilităţi ca un ambasador. Diferenţa, în sens juridic şi operaţional, este aceea că nu am fost numit de preşedinte şi nu am fost confirmat în funcţie de către Senat. Tehnic, nu sunt diferenţe mari. Cred că există percepţia că un ambasador este o persoană specială, aleasă de către preşedinte să meargă în ţara gazdă, procesul de alegere a unui ambasador e foarte riguros. Din acest punct de vedere un însărcinat cu afaceri are ceva mai puţină autoritate, dar în general suntem diplomaţi cu foarte multă experienţă şi ştim multe lucruri despre ţara gazdă.
Moderator: De ce nu aales preşedintele SUA un ambasador în toate aceste luni?
Duane Butcher: Nu cunosc detalii despre aceste decizii ale Casei Albe. Ştiu că procesul de numire a fost foarte lent pentru multe posturi foarte importante. Este un proces foarte minuţios, se verifică trecutul persoanelor şi potenţialele conflicte de interese şi acest lucru poate dura destul de mult.
Moderator: Nu este acesta un semnal că pentru SUA ţara nu contează prea mult, aşa cum dna. Nuland a declarat atât de direct într-o discuţie telefonică?
Duane Butcher: Nu este un semnal că România nu contează prea mult pentru SUA. L-aş considera mai degrabă un semn al seriozităţii cu care tratăm o astfel de selecţie şi cred că România va avea în curând un ambasador. În mod cert nu trebuie să fie considerată o lipsă de valoare sau o expresie a dezamăgirii provocate de relaţia bilaterală. Nu se trimite niciun astfel de mesaj.
Moderator: Ne puteţi spune când se va întâmpla acest lucru?
Duane Butcher: N-aş putea spune când, sper că în curând. România merită un ambasador, dar nu ştiu când se va întâmpla.
Moderator: Este posibil ca NSA să fi interceptat telefonul dnei. Nuland?
Duane Butcher: NSA? Nu comentăm astfel de întrebări, dar cred că în ce priveşte sursa interceptării trebuie să căutaţi ceva mai spre est.
Moderator: Nu, mă refeream la interceptările efectuate de NSA. Care este poziţia acum? S-au calmat spiritele? Au eliminat SUA toate temerile exprimate de guvernele şi liderii ţărilor europene?
Duane Butcher: Este clar că aceste dezvăluiri şi în special caracterul senzaţional al acestora au afectat relaţiile noastre cu ţările europene, însă facem mari eforturi şi am obţinut succese reale în asigurarea unei mai bune cooperări. Şi cred că putem observa deja că, pentru că interesele, valorile noastre fundamentale au atât de multe lucruri în comun, această situaţie se va rezolva în scurt timp. Colaborăm strâns cu toţi aliaţii noştri importanţi şi cred că se înţelege că ţările folosesc mijloace tehnice pentru a strânge informaţii pentru a-şi proteja cetăţenii şi cu siguranţă se ştie că partenerii europeni şi aliaţii noştri din întreaga lume au beneficiat de pe urma eforturilor noastre de colectare a datelor.
Moderator: Partenerii europeni au stabilit un termen limită de şase luni pentru renunţarea la vizele pentru cetăţenii mai multor ţări europene, inclusiv România. Analizează SUA această posibilitate de eliminare a vizelor pentru SUA în şase luni?
Duane Butcher: Cred că este greu de crezut că vom reuşi să eliminăm vizele pentru SUA pentru toate cele cinci ţări rămase în acest termen. Aşa cum ştiţi probabil, administraţia încearcă să schimbe legislaţia actuală, astfel încât cele cinci ţări rămase să poată intra mai uşor în programul Visa Waiver. Nu s-ar întâmpla imediat, trebuie semnate multe tratate, există cerinţe importante privind cooperarea în lupta împotriva infracţionalităţii internaţionale şi a terorismului, însă dacă legislaţia adoptată de Senat şi susţinută de Casa Albă este adoptată de Camera Reprezentanţilor, cele mai multe, dacă nu toate cele cinci ţări rămase, ar intra mult mai rapid în programul Visa Waiver.
Moderator: Una dintre condiţii este această rată a refuzurilor de 10%. Ne puteţi spune de ce a fost stabilită la 10%, nu la 9% sau 19%?
Duane Butcher: De fapt, pragul actual este de 3%. Pentru includerea în programul Visa Waiver pragul este de 3%. Nu ştiu cum s-a stabilit pragul de 10%, este inclus în legea adoptată de Senat, dar important pentru telespectatorii dumneavoastră este că acel prag poate fi atins de către România şi alte ţări din regiune nu în 20 de ani, ci în următorii câţiva ani, şi este foarte rezonabil. Ar trebui să spun că în ce priveşte cerinţele referitoare la cooperarea instituţiilor de aplicare a legii şi la lupta împotriva terorismului, România fie le-a îndeplinit deja, fie le va îndeplini curând. Facem mari eforturi să încheiem acorduri pentru a avea totul pregătit, sperând că legislaţia va fi adoptată şi că rata refuzurilor va scădea sub 10%.
Moderator: Probabil cerinţele legate de viză nu sunt un obstacol pentru investiţiile americane dar anul trecut au existat tulburări politice care au periclitat cumva posibilitatea creşterii investiţiilor americane în România. Cum vedeţi situaţia acum? S-a clarificat cumva situaţia politică în România sau este loc de mai bine?
Duane Butcher: Referindu-mă scurt la chestiunea vizelor, cred că programul Visa Waiver ar stimula întrucâtva economia, ar fi bine ca românii să călătorească liber în SUA, ar ajuta puţin. Un posibil obstacol ar fi o potenţială introducere a vizelor pentru americanii care călătoresc în Europa de Vest. Cred ca acest lucru ar avea consecinţe economice negative de ambele părţi ale Atlanticului. Cât despre atractivitatea României pentru investitorii americani, aceasta este întrebarea cea mai dificilă, un subiect care solicită o mare parte a timpului meu şi al Ambasadei. Este clar că România este o destinaţie atractivă. Are o situare geografică foarte bună, face parte din UE, are forţă de muncă bine pregătită. Investitorii americani şi alţi investitori străini relatează în general experienţe pozitive. Mulţi dintre ei se gândesc să-şi suplimenteze investiţiile. Cu toate acestea, ca peste tot, există loc de mai bine iar noi pledăm nu în favoarea unei companii anume, ci pentru mai multă stabilitate, previzibilitate şi transparenţă şi credem că acelea sunt sectoare în care investiţiile, nu doar americane, ci şi internaţionale şi româneşti, ar creşte dacă aceste lucruri s-ar îmbunătăţi. Întrebaţi de stabilitate politică. Aceasta este legată de transparenţă, previzibilitate. Dacă nu ştiu la ce să se aştepte de la un guvern, de la un parlament, investitorii nu vor acţiona. E ceea ce fac nu doar investitorii americani. Îţi doreşti să ştii că banii tăi sunt în siguranţă. E minunat să ştii că vei avea forţă de muncă foarte bine pregătită, că vei găsi competenţele de care ai nevoie, dar dacă nu ştii ce se va întâmpla cu Codul Fiscal, cu Codul Insolvenţei sau cu cel al audiovizualului...
Moderator: Cu Codul penal...
Duane Butcher: Cu Codul penal. Dacă aceste legi pot fi schimbate prea rapid, fără consultări adecvate, investitorii nu vor acţiona. Şi cred că în multe cazuri, ceea ce dorim şi sperăm noi - am organizat chiar şi seminare, la care au participat mulţi membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, pe tema discutării schimbărilor juridice cu toate părţile implicate, pentru a stabili care ar fi toate consecinţele legislaţiei. Nu toate părţile interesate vor fi întotdeauna încântate de o propunere. În cele mai multe cazuri, unii vor fi mai mulţumiţi, alţii mai puţin mulţumiţi. Însă când lucrurile sunt discutate în amănunt, investitorii au timp să planifice, să prevadă şi să ia în calcul consecinţele. Chiar dacă nu le plac rezultatele, au mai mult timp să se pregătească pentru ele, iar investiţia nu este afectată. Poate este un lux, lucrurile merg atât de bine în celelalte aspecte ale relaţiei bilaterale, însă în prezent cea mai importantă parte a activităţii ambasadei mele este pledarea pentru mai multă transparenţă, stabilitate şi previzibilitate. Aceste lucruri contează mult pentru România şi vor conta mult în viitor, când veţi încerca să atrageţi investiţii interne şi externe.
Moderator: Ce feedback aţi primit de la actualii şi potenţialii investitori americani? Consideră ei nivelul de stabilitate sau instabilitate din România acceptabil sau se tem de ceva?
Duane Butcher: Cred că „teamă" este un cuvânt puternic, nu mi se pare că se tem. Cred că firmelor le plac previzibilitatea şi stabilitatea şi vor să ştie ce impozite vor plăti anul acesta şi anul viitor, vor să ştie care sunt şi care vor fi legile, vor claritate, vor să ştie exact ce datorii au şi cum se raportează impozitele. Dacă trebuie să li se ramburseze taxe vor ca acest lucru să fie previzibil şi rapid. Nu pot spune că există teamă, dar se doreşte mai multă previzibilitate.
Moderator: Decitotul se reduce la planul de afaceri, dacă vor obţine sau nu profit la sfârşitul anului fiscal.
Duane Butcher: Când vorbeşti despre investiţii, nu vorbeşti despre acţiuni de binefacere, ci despre oameni care vor să obţină profit de pe urma investiţiei lor. Acesta nu e un lucru rău, ci unul bun, dar necesită previzibilitate. În măsura în care România poate îmbunătăţi acest aspect, va vedea un impact clar în rata angajărilor, companiile aflate aici vor investi aici, iar companiile care se gândesc să vină în România vor fi mai tentate să o facă. Acest lucru este valabil nu doar pentru străini. Românii au şi ei acces la piaţa globală şi îşi vor cheltui banii acolo unde consideră că este sigur şi profitabil.
Moderator: Sectorul energetic este un alt aspect al domeniului afacerilor. Există o amplă dezbatere în România cu privire la independenţa energetică. Ne dorim independenţă energetică şi gazele de şist ar putea fi o oportunitate foarte interesantă şi atractivă, însă există zvonuri că vor afecta natura şi mediul. Sunt companiile americane interesate de explorările de gaze de şist în România?
Duane Butcher: Cu siguranţă, consorţiul condus de compania petrolieră americană Chevron este principalul care explorează resursele de gaze de şist în România. Ei sunt foarte interesaţi, au văzut rapoartele geologice şi s-ar putea face descoperiri promiţătoare. Încă explorează şi nu ştim încă ce resurse sunt în subsol. În ce priveşte aspectul ecologic, există preocupare cu privire la consecinţele acestui tip de exploatare a gazelor şi există dezbateri în întreaga lume. Multe ţări diferite au adoptat poziţii diferite. Şi în Statele Unite are loc o dezbatere serioasă privind momentul, modul şi dacă ar trebui să exploatăm aceste resurse. Experienţa SUA este relevantă şi în sensul că a fost extrem de benefică pentru industria noastră, astfel că industria chimică şi alte industrii dependente de preţul energiei s-a dezvoltat mult. Cred că ceea ce i-ar impresiona cel mai mult pe telespectatorii dumneavoastră este faptul că preţul gazelor în SUA este de cinci ori mai mic decât în România. Iar acest lucru contează nu doar când îţi plăteşti factura la sfârşit de lună, ci şi atunci când faci o investiţie. Cred că oamenii trebuie să se gândească bine care sunt riscurile, beneficiile şi cum se poate găsi cel mai bun echilibru. Ca în majoritatea situaţiilor, nu este doar alb sau negru, există reglementări şi e important ca acelea să fie adecvate, e important să se înveţe din experienţa celorlalte ţări în exploatarea sigură a acestei resurse. Independenţa, securitatea contează cu adevărat. În istoria sa, România a valorificat foarte mult resursele naturale, în special pe cele energetice. De fapt, încă sunteţi mai independenţi din punct de vedere energetic decât oricare dintre vecini şi dacă priviţi situaţia la nivel european, e plăcut ca 80% din energie să provină din surse interne. Cu tipul de investiţii pe care le luăm în considerare dacă resursele de gaze de şist se dovedesc atât de mari pe cât se aşteaptă, România ar putea deveni în întregime autosuficientă, iar dezbaterea ar fi dacă şi cât să exportaţi. Similar, este posibil ca investiţia OMV-Exxon în gaze de mare adâncime să poată asigura resurse semnificative pentru mulţi ani.
Moderator: Dar care este experienţa SUA? Mai exact, au avut loc alunecări de teren ca urmare a exploatării gazelor de şist, au fost afectate întinse de păduri şi teren?
Duane Butcher: Cu siguranţă, există persoane în SUA care susţin că această tehnologie este prea periculoasă, că nu este adecvată, dar veţi vedea că am continuat să investim în această direcţie şi că am obţinut mari recompense de pe urma zăcămintelor vaste pe care le exploatăm în mod responsabil. Acum, în SUA, întrebarea este dacă să exportăm gaze naturale şi cred că dacă mi-aţi fi sugerat acest lucru într-un interviu în urmă cu doi ani, aş fi crezut că glumiţi. Aşadar, a schimbat mult situaţia şi economia. Fiecare ţară decide pentru ea însăşi, aşa cum în SUA în multe cazuri fiecare stat decide pentru el, dar cred că aşa cum se întâmplă cu cele mai multe resurse, există modalităţi responsabile de a le exploata şi a le extrage.
Moderator: Conform preşedintelui Putin, consilierul Serghei Glaziev a trimis SUA un mesaj neobişnuit de dur, spunând că SUA trebuie să înceteze să îi şantajeze pe liderii ucraineni. Care este poziţia SUA faţă de un astfel de mesaj?
Duane Butcher: Cu siguranţă este un mesaj nedorit. Noi credem că în Ucraina deosebit de importantă este autodeterminarea, dreptul poporului ucrainean de a-şi stabili propriul curs fără amestec din afară. Deşi sperăm că se va alege calea Europei, a Vestului, credem că trebuie să li se permită să decidă singuri, indiferent ce vor alege, fără intervenţia nimănui.
Moderator: SUA trebuie să ia una sau mai multe decizii cu privire la Siria, iar John Kerry a recunoscut că Bashar al-Assad câştigă în lupta sa cu rebelii. Schimbă acest lucru strategia SUA cu privire la Siria?
Duane Butcher: Nu cred că strategia noastră cu privire la Siria s-a schimbat. Siria este o problemă extrem de dificilă. Este greu să anticipezi când vine vorba de un dictator care a folosit arme chimice împotriva propriului popor, când opoziţia este dezbinată, compusă din multe elemente diferite pe care nu le cunoaştem bine şi care nu ştim ce susţin. Am văzut cât de greu de administrat a fost Primăvara Arabă în întreaga regiune. Siria a devenit cea mai dificilă provocare ce a rezultat. E foarte greu de stabilit care sunt măsurile potrivite, abordăm situaţia cu mare grijă şi sperăm că prin procesul de la Geneva vom obţine un nivel de reconciliere, că vom face paşi în această direcţie.
Moderator: Însă preşedintele Obama a declarat că Rusia are responsabilitatea de a face presiuni asupra Siriei pentru ca aceasta să-şi neutralizeze armele chimice. Ce se va întâmpla dacă Rusia nu va face acest lucru?
Duane Butcher: Cred că Rusia înţelege că este şi propriul interes să se găsească o soluţie paşnică sau măcar o modalitate de a asigura acele arme chimice şi trebuie să nu uităm că Rusia a jucat un rol foarte benefic în obţinerea acestui acord cu privire la neutralizarea armelor chimice. Cred că putem conta pe ei să continue să îndeplinească acest rol.
Moderator: Preşedintele Obama s-a întâlnit cu prim-ministrul Netanyahu la Washington şi unul dintre subiectele principale ale discuţiei este situaţia din Iran. Înseamnă acest lucru că discuţiile de la Geneva au eşuat?
Duane Butcher: Cu siguranţă nu. Cred că am fost relativ optimişti cu privire la succesul acestor discuţii. Deşi trebuie să fii constant preocupat de un subiect atât de important, până acum am obţinut progrese semnificative: oprirea progreselor Iranului în obţinerea de arme nucleare, stabilirea unor inspecţii, măsuri de care suntem foarte, foarte mulţumiţi. Eforturile nu s-au încheiat, nu putem spune că am obţinut o victorie şi am terminat, mai sunt multe lucruri de stabilit, însă progresele realizate sunt noi, aşteptate de mulţi ani dar obţinute abia acum şi cred că suntem optimişti că putem merge mai departe, că Iranul doreşte să fie membru al comunităţii internaţionale, să scape de sancţiuni, să îşi consolideze economia şi să fie un actor pe scena internaţională, aşa cum şi merită. Noii conducători par a fi partenerii de care avem nevoie pentru a realiza progrese.
Moderator: Recent, conducătorul forţelor armate iraniene, generalul Hassan Firouzabadi a avertizat că ţara sa este pregătită pentru o confruntare decisivă cu SUA. S-a înrăutăţit situaţia atât de mult încât să putem vorbi despre o înfruntare decisivă?
Duane Butcher: Nu am văzut acea relatare, însă nu cred că ne îndreptăm spre o confruntare de niciun fel. Cred că direcţia generală în care ne-am îndreptat cu Iranul este una extrem de bună, că ne îndepărtăm de orice fel de confruntări.
Moderator: Trecând la o altă regiune a lumii, SUA s-au angajat să investească 300.000.000 de dolari pentru relansarea economiei din Afganistan şi creşterea nivelului de trai. Nu este aceasta o sumă foarte mică pentru a ajuta una dintre cele mai sărace ţări din lume?
Duane Butcher: Nu ştiu care este cea mai recentă sumă exactă, însă ştiu că am alocat multe miliarde de dolari pentru susţinerea Afganistanului de-a lungul anilor şi cred că sprijinul acordat de noi este foarte clar pentru toţi cetăţenii afgani. Trebuie să spun că sprijinul a venit nu doar din partea SUA, ci şi de la partenerii noştri din întreaga lume, inclusiv România. Vom continua acest sprijin şi în viitor, acest lucru nu se va schimba.
Moderator: Aşadar spuneţi că s-a acordat nu doar ajutor militar Afganistanului, ci s-a construit infrastructură şi s-au realizat multe alte lucruri.
Duane Butcher: Nu vă pot oferi sume exacte, însă am alocat mulţi bani pentru Afganistan în ultimii zece ani.
Moderator: L-am auzit pe John Kerry spunând că în cazul unui conflict militar între Japonia şi China, SUA sunt pregătite să ajute Japonia. De ce consideră SUA că este important să intervină într-un conflict între două ţări asiatice aflate la mare distanţă, din punct de vedere geografic.
Duane Butcher: Nu uitaţi că America este o ţară cu ieşire la două oceane, Pacific şi Atlantic şi avem tratate cu Japonia şi Coreea de Sud, care deşi nu sunt identice cu tratatul NATO, sunt la fel de importante şi ne-am angajat să-i apărăm pe aliaţii noştri din Asia, aşa cum îi apărăm şi pe cei europeni, lucru care se întâmplă de multe decenii.
Moderator: Vă mulţumesc foarte mult că aţi fost invitat special la Paşaport diplomatic. Vă dorim toate cele bune dumneavoastră şi viitorului ambasador al SUA la Bucureşti.
Duane Butcher: Vă mulţumesc. Promit să-l sau să o aduc aici când va sosi.
Moderator: Aşteptăm cu nerăbdare întâlnirea.
- Etichete:
- sua
- pasaport diplomatic
- interviu
- digi24
- ambasador sua
- duane butcher
- vize pentru sua
- insarcinatul cu afaceri in sua
- ce spun americanii despre romania
- balazs balabas
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News