Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de politie judiciara din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia, cercetează în acest caz 17 persoane.
19 percheziții au avut loc în municipiul Sibiu și în comuna Șelimbăr, județul Sibiu, la locuințele membrilor grupării, la sediul unei societăți comerciale precum și al unui birou notarial, potrivit unui comunicat al DIICOT.
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanțiale din fapte de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, șantaj, cămătărie și spălare de bani.
Procurorii DIICOT au identificat 15 părți vătămate, pe care învinuiții le-ar fi împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat și încasat dobânzi săptămânale/lunare de 10-50%.
Pentru a-și asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării ar fi obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiți, la solicitarea și conform indicațiilor membrilor grupării și cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferențial obținerea certificatelor de carte funciară, au stabilit procurorii.
Notarul public ar fi primit comisioane substanțiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înșelarea părților vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.
Ulterior, învinuiții agrsau victimele, le șantajau și le amenințau, pentru a le determina să plătească sumele de bani și dobânzile fixate discreționar de către membrii grupării.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională depășește suma de 1.000.000 de euro.
30 de persoane vor fi audiate în acest caz.