Actualizare 20.18.La nivelul MAI au fost depuse 506 sesizări privind posibile încălcări ale legii, atât ale loegii electorale, dar și a altor acte normative, au anunțat, la ora 20.00, reprezentanții MAI.
Din numărul total de sesizări, 256 au fost înregistrate în mediul rural, iar 250, în cel urban.
Până la ora 19.00, au fost constatate 55 de contravenții, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 20.000 de lei.
Referitor la posibile infracțiuni, se efectuează verificări în 50 de cazuri, dintre care 24 se referă la mita electorală.
Spre comparație, la alegerile locale din acest au au fost înregistrate 982 de sesizări până la ora 19.00, respectiv un număr de două ori mai mare decât în prezent.
Actualizare13.45. Un prim caz de mită electorală a fost semnalat în judeţul Gorj.Din informațiile din acest moment este vorba despre un bărbat de 64 de ani care a fost prins în timp ce își fotografia buletinul de vot, probabil ca să demonstreze unde a pus ștampila. Incidentul a avut loc la secția 27 din Târgu Jiu.
În acest moment organele de cercetare fac ancheta pentru a vedea de unde a venit această ideea sau pentru a găsi motivul pentru care bărbatul a făcut acest gest.
Pe numele bărbatului s-a întocmit dosar penal. El riscăde la șase luni până la cinci ani de închisoare. În cazul care este violat secretul votului pedeapsa este de până la trei ani de închisoare.
„Președintele secției de votare a indentificat o persoană care a fotografiat buletinul de vot, după ce acesta și-a exercitat dreptul de a vota. Cu această ocazie, Poliția Târgu Jiu a transmis o echipă operativă, l-a identificat pe numitul Zănoagă Aristică, o persoană de 64 de ani din Târgu Jiu și s-a întocmit dosar penal pe numele acestuia. În cazul în care va fi găsit vinovat, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani”, a declarat Mădălina Lungănoiu, președintele BEJ Gorj.
Actualizare 13.43.În Bihor, mai mulţi alegători au fost lăsaţi să voteze cu viza de flotant, deşi acest lucru nu este permis de lege.
Actualizare 13.05. Nu mai există secții închise din cauza condițiilor meteo, dar în urmă cu puțin timp s-a închis o secție din Capitală din cauza unor incidente. Este vorba despre secția 552 din sectorul 3.
Actualizare 12.40.Un alegător a plecat acasă cu ștampila de vot, la Craiova. Președintele secției presupunecă un vârstnic a plecat cu ștampila acasă. Procesul de vot a fost suspendat timp de 35 de min. Polițiștii sunt în secție și fac cercetări.La o altă secție, o ștampilă a căzut în urnă, dar procesul de votare nu a fost suspendat.
Actualizare 12:20Între orele 7 și 11, Poliția Română a primit 66 de sesizări privind posibile încălcări ale legii.
Au fost constatate două contravenții, care au fost sancționate cu 1.500 de lei și se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a două infracțiuni.
Din numărul total al evenimentelor, 37 s-au produs în mediul urban, și 29 în mediul rural.
Actualizare 10:35: În secția 276 din Beica de Jos, județul Mureș, buletinele de vot pentru Colegiul 7 Camera Deputaților erau cele pentru Colegiul 8. Până la ora 8.30 au votat trei persoane.
Actualizare 10:25:Un bărbat din Ploieşti a făcut infarct chiar în secţia de votare. Secţia respectivă este închisă în acest moment pentru că paramedicii încearcă să-l resusciteze.
Actualizare 09.45.Unele probleme la vot se înregistrează și în Capitală. În sectorul 2, alegătorii din câteva blocuri nu se regăsesc pe liste. Cei care nu se regăsesc pe liste vor vota pe listele suplimentare.
Un președinte de secție a întârziat în sectorul 1, în sectorul 2 au fost depuse sesizări privind continuarea campaniei electorale. Sesizările au ajuns la poliție, care le va verifica.
În București sunt așteptați la vot 1,79 milioane alegători și sunt 220 de candidați.
Cele mai multe sesizări privesc distrugerile de bannere
Cele mai multe sesizări, adică 50, se referă la contravenții care privesc distrugeri de bannere.
Au fost semnalate 20 de infracțiuni legate de cazuri de mită electorală.
Un incident aparte a fost semnalat în Giurgiu, unde un candidat pentru un loc de senator a fost amenințat cu moartea, în repetate rânduri, prin SMS-uri. Acestuia i se cerea să se retragă din cursa de senator, pentru că, altfel, își pune viața în pericol.
Poliția nu a reușit încă să identifice persoana care a transmis acele mesaje.