Penitenciarul de la Râmnicu Sărat, unde au fost închişi lideri ţărănişti ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, este un pericol pentru vizitatori. Clădirea a fost lăsată în paragină ani la rând, iar turiștii pot intra acum doar dacă semnează o declarație pe propria răspundere. Reabilitarea clădirii ar putea începe anul viitor.
„Atenţie, pericol de prăbuşire! Acesta este mesajul care-i întâmpină pe turiştii care vin în vizită la închisoarea de la Râmnicu Sărat. Geamurile sunt sparte, iar apa pătrunde în interior la fiecare ploaie. Din cauza infiltaţiilor, o parte a pasarelei s-a deteriorat. Accesul în acea zonă este interzis. În unele locuri, tencuiala stă să cadă sau a căzut deja”, relatează Alexandra Dinu, reporter Digi24.
Accesul copiilor în incinta închisorii de la Râmnicu Sărat este interzis, iar adulții care doresc să viziteze fostul penitenciar trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere.
„Fiecare vizitator când vine aici, ia câte o cerere din asta, o semnează, iacâte o cască din asta de protecție, apoi intră și vizitează pușcăria”, spune Nicu Vlăsceanu, administratorul penitenciarului.
Cea mai afectată clădire din curtea închisorii este cea în care, între anii 1952 şi 1963, a avut biroul comandantul închisorii, torţionarul Alexandru Vişinscu.
Zeci de vizitatori din țară, dar și din Olanda, Danemarca, Germania sau chiar de peste ocean, vin în fiecare lună să vadă locul unde erau închiși cei care îndrăzneau să se opună cruntei dictaturi comuniste.
Nicu Vlăsceanu, administratorul penitenciarului, spune că aproape 80-90 de turiști vin lunar să viziteze locul.
Fosta închisoare, declarată monument istoric, se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului care pregăteşte un proiect de reabilitare cu fonduri guvernamentale.
„Estimăm ca în săptămânile ce vin documentația să fie depusă și apoi dacă toate documentele sunt în regulă și primim toate avizele, în timp, estimăm ca anul viitor șantierul ar putea să înceapă”, spune Lucian Vasile, director al ICCMER.
„A fost deja emis certificatul de urbanism și în perioada următoare așteptăm să înceapă lucrările”, afirmă Sorin Cârjan, primarul municipiului Râmnicu Sărat.
Clădirea închisorii de la Râmnicu Sărat a fost construită în 1898. Din 1955, aici a fost închisă o mare parte a elitei țărăniste care supravieţuise regimului din alte penitenciare.