Potrivit Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, vor fi efectuate 100 de prelevări, tipurile de produse alimentare testate fiind carnea tocată, carnea preparată (mici traşi, pastă de mititei), produse din carne şi produse compuse conţinând carne de vită, fierte sau afumate, produse din carne gătite pe bază de carne tocată, produse compuse pe bază de foietaj si carne tocată etc) din producţia internă, din schimburi intracomunitare sau importuri.
Probele vor fi prelevare din carmangerii, restaurante, cantine, unităţi de catering, patiserii, fast-food-uri, unităţi tip supermarket, hipermarket etc.
Aceste controale au drept scop verificarea alimentelor care sunt declarate ca fiind carne de vită sau conţinând carne de vită, în scopul identificării eventualelor substituiri cu carnea de cal.
În urma scandalului cărnii de cal care a zguduit mai multe ţări Europene , pe 15 februarie, la Bruxelles, a avut loc Comitetul Permanent pentru Siguranţa Lanţului Alimentar şi Sănătate Animală, care a recomandat ţărilor membre ale UE să efectueze teste ADN asupra cărnii de vită, pentru a se depista eventuale urme de carne de cal.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea acestor teste vor fi suportate în proporţie de 75% de către Uniunea Europeană, cu un maxim de 300 de euro pe test.