Sute de oameni vin zilnic la punctul organizat de primaria Iași pentru consultarea populară. Mulți dintre ei ar vrea ca în centrul orașului să fie replantați teii tăiați pentru a face loc salcâmilor japonezi.
Părerea localnicilor este împărțită. În timp ce unii spun că teii fac parte din tradiția orașului și sunt mai frumoși, alții se gândesc la noi costuri pentru replantare și preferă situația așa cum este acum - cu salcâmii japonezi.
În februarie 2013, când teii au fost puși la pământ, primăria a motivat că în acest fel obiectivele culturale din centrul orașului sunt mai vizibile.
„Au fost mai multe argumente, sau mai degrabă bâlbâieli, ba că erau bătrâni şi degradaţi, ba că ar fi mascat clădirile istorice. Niciunul nu stă în picioare dacă îl analizăm atent”, spune Dinu Munteanu, antropolog cultural, reprezentant al grupului „Iaşul iubeşte teii”.
Municipalitatea a plătit acum 2.000 de lei pentru tipărirea a 12.000 de chestionare pe care locuitorii sunt asteptați să le completeze până pe 25 septembrie. În paralel, angajații primăriei caută în pepinierele din țară și din străinatate 100 de tei argintii, ca să poată face un calcul în ceea ce privește costul replantarii.
Mihai Chirică, primar interimar al municipiului Iaşi a declarat că „deocamdată s-a reuşit să se stabilească specia care supravieţuieşte cel mai bine unor condiţii de replantare având în vedere clima specifică municipiului Iaşi.”
După tăierea teilor și înlocuirea lor cu salcâmi japonezi, primăria din Iași a fost amendată cu 60.000 de lei de către inspectorii de mediu.