Numai în judeţul Iaşi pe aproape o jumătate din cele 380.000 de hectare de teren agricol producţia scade cu până la 20% anual, din cauza degradării solului, spun specialiştii.
Pământul are viaţa lui, spun specialiștii în agronomie, iar exploaterea excesivă şi faptul că nu primeşte îngrăşământ îl seacă. Peste toate, apare şi procesul de eroziune. O explicaţie pentru degradarea solului o reprezintă modul în care se fac lucrările agricole.
„Micii producători agricoli sunt nevoiți să lucreze terenul așa cum le este proprietatea, din amonte în aval. Toate lucrările sunt executate astfel, de la arat, pregătit, semănat”, a explicat Veronica Savuţa, consilier superior Direcţia Agricolă Iaşi.
Asta înseamnă că pământul fertil de la suprafaţă se rostogoleşte la baza culturii. În urmă rămâne un strat lipsit de îngrăşăminte, practic, un pământ arid.
În judeţul Iaşi, din cele 380.000 de hectare de teren agricol, mai bine de jumătate sunt afectate. 20.000 de hectare de teren deja nu mai pot fi însămânțate.
Micii întreprinzători nu sunt însă conştienţi de problemele care pot apărea dacă nu lucrează şi nu tratează corespunzător pământul. Aşa că se mulţumesc să-l cultive an de an.
Specialiştii susțin că, dacă se menţine acest ritm de degradare a solului, România riscă să rămână fără teren agricol.