„Factura totală anul trecut a fost 5.900 de lei şi anul acesta e 5.700 de lei, în noiembrie. Sunt cei 200 de lei diferenţa de căldură”, spune administratorul mai multor blocuri din Capitală.
Are şi explicaţii pentru facturile mari din aceast iarnă. Caloriferele au fost încălzite încă din luna octombrie şi, de atunci, oamenii plătesc la fel ca într-o iarnă geroasă, deşi afară sunt temperaturi de început de primăvară.
„RADET-ul dă căldură indiferent de temperatura de afară. Căldura este constantă. Este o pierdere, da. Dacă vă uitaţi în jur, în apartamente, toată lumea are ferestrele deschise în acest moment”, spune Ovidiu Ilie, administrator de bloc.
Deşi afară a fost mult mai cald, locatarii abonaţi la sistemul centralizat au plătit aproape la fel de mult ca şi anul trecut, când a fost ger.
Alt bloc, alt sistem de încălzire. În urmă cu cinci ani, locatarii acestui imobil au decis să instaleze o centrală comună de bloc. Dacă în primii doi ani economiile erau evidente, acum factura totală e cu aproape o mie de lei mai mare decât într-un bloc încălzit de RADET. Teoretic, pot da drumul la căldură când vor, dar practic ajung să plătească mai mult pentru că apa rece furnizată de reţeaua publică trebuie încălzită de la 10 grade la aproape 70.
„Dacă vrei să ai căldură şi să ai confort e o decizie inspirată. Dacă vrei să mai pui un pulover şi să stai mai la răcoare atunci e mai bun RADET-ul. Ca preţ... căldura se plăteşte. Aţi văzut că e mai mult decât dincolo, la RADET”, spune Eduard Lebrun, administrator de bloc cu centrală proprie.
Şi în această iarnă facturile sunt umflate şi de alte costuri. Pe lângă faptul că au plătit două luni căldură deşi afară temperaturile au fost destul de ridicate, locatarii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire plătesc, în plus, în fiecare lună, 10% pentru pierderile înregistrate în sistem.
Singurii care susţin că plătesc mai puţin în această iarnă sunt cei care locuiesc în blocuri izolate termic. Facturile la căldură au scăzut chiar şi cu 100 de lei.
„E cald, adevărul e că e cald. Sunt circa 24 de grade, cam asta e media”, spuen un locatar într-un astfel de bloc.
Deşi primesc aceeaşi cantitate de căldură, diferenţa la factura lunară pe scară, între cei care locuiesc într-un bloc izolat termic şI unul nereabilitat este foarte mare: aproape 1.000 de lei.
Iarna aceasta, preţul gigacaloriei în Bucureşti a rămas la acelaşi nivel ca în sezonul trecut, adică aproape 170 de lei.