Tinerii aduşi la audieri cu duba mascaţilor au pus la punct una din cele mai mari reţele de fraude din Europa. În trei ani, poliţiştii spun că au secat sute de conturi din care au scos milioane de dolari.
Zeci de astfel de reţele de hakeri români au fost identificate de ofiţerii de la crimă organizată şi de procurorii DIICOT. În general, suspecţii sunt tineri de până în 30 de ani, foarte buni informaticieni. Escrocheriile online nu le fac niciodată de acasă. Merg la săli de jocuri şi folosesc diverse programe ca să-i inducă în eroare pe anchetatori. Ţintele sunt de fiecare dată aceleaşi. America şi ţările arabe.
„În SUA au fost raportate foarte multe cazuri de genul asta, concluzia naturală ar fi că au un sistem de securitate mai puţin pus la punct. Statele arabe sunt interesate să investească sume mari de bani în sistemul ăsta. Faptul că atacatorii au reuşit să le penetreze arată că sunt foarte bine puşi la punct”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică.
„În cadrul acestor grupări infracţionale sunt două paliere. Unii membri acţionează pe linie de criminalitate informatică, pătrund în sistemele informatice ale băncilor. Alţi membri acţionează pentru ridicarea sumelor de bani de la ATM-uri. Ei nu acţionează pe teritoriul României, preferă ţări îndepărtate”, explică un ofițer de la Crimă Organizată.
Hoţii cred că dacă nu fură din propria ţară nu au cum să fie prinşi. Tranzacţiile cu cardurile clonate se fac doar în zile nelucrătoare. Se fură bani de peste tot. Păgubiţi sunt clienţii obişnuiţi, dar mai ales companiile multinaţionale. Conturile acestora sunt zilnic alimentate, iar furturile sunt raportate târziu.
Anchetatorii spun că toţi cei care câştigă astfel de sume fabuloase îşi cumpără maşini de lux, vile, laptopuri, haine scumpe şi telefoane mobile de ultimă generaţie. Plătesc vacanţe în destinaţii exotice şi cheltuie mii de dolari în cluburi de noapte. Excesele îi fac să greşească şi să fie prinşi de fiecare dată.