Invitat la emisiunea „Imparțial”, Gyorgy Frunda a vorbit despre revendicările comunității maghiare la o zi după „Marele marş al secuilor” și după ce vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, anunțase că UDMR pregăteşte un proiect de lege al autonomiei teritoriale.
„Eu nu cer un statut special pentru Ținutul Secuiesc. Nu cred că ar face bine secuilor. Eu aș cere o administrație descentralizată, o autonomie teritorială, unde să aibă, într-adevăr, aceleași competențe largi ca și Dobrogea, de exemplu, sau ca Bucovina, Banatul”, a spus consilierul premierului.
În opinia sa, soluția nu ar fi neapărat modelul Tirolului de Sud, cum a propus L. Borbely, ci o regiune formată din cele trei județe „cu populație majoritar maghiară sau important maghiară” - Harghita, Covasna și Mureș.
„Ele fac parte din corpul României, sunt în centrul României, nu vor dezlipirea de România, nu vor separatism, nu vor segregare, ci vor să se conducă administrativ singure, așa cum ne-au promis-o românii la 1 decembrie 1918”, a adăugat Gyorgy Frunda.
„Se permite națiunilor conlocuitoare, spune Articolul 3 din Declarația de la Alba Iulia, să se administreze, să se judece prin oamenii aleși de dânșii din rândurile lor, în limba lor. E o datorie de 90 de ani a majorității române”, a mai spus consilierul onorific al premierului Victor Ponta.
Peste 15.000 de maghiari, din Transilvania şi din Ungaria, au participat, duminică, la „Marele marş al secuilor”, în judeţul Covasna. Aceasta este cifra oficială, contestată de liderii manifestanților, care susţin că la marş au fost peste 120.000 de oameni.
Traseul pe care s-a defăşurat marşul, între localităţile Chichiş şi Breţcu, nu a fost ales la întâmplare. „Pentru că Gabor Aron, eroul nostru naţional secui, s-a născut la Breţcu de unde a pornit acest marş mare al secuilor şi s-a jertfit la Chichiş", a explicat Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna.