„Secretarul general al Consiliului Europei i-a scris lui Viktor Orban, vineri sau sâmbătă, și a cerut amânarea dezbaterilor în Parlament pentru ca instituțiile europene să își exprime punctul de vedere. Comisia de la Veneția, organ consultativ, a formulat și ea puncte de vedere. În afară de aceste instituții, dacă se face analiza pe drept constituțional, e inacceptabil și se încalcă drepturi fundamentale ale omului”, a declarat Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta.
„E foarte grav ce se întâmplă, să nu se permită Curții Constituționale să analizeze anumite legi pe fond, să nu i se permită președintelui să atace legi pe fond, ci numai pe formă. Scopul final e că Fidesz știe că nu va mai avea două treimi în alegerile viitoare.În Ungaria, mare parte a legilor organice se adoptă cu o majoritate de două treimi. Vor avea probabil majoritatea, dar nu vor putea modifica legile. Ei încearcă să se armeze, să își găsească poziții de tranșee pentru următorii ani”, a adăugat el.
„Slăbiciunile Constituției sunt date de cât de des este modificată. Norvegia are o Constituție de 162 de ani, are în total șase amendamente, arată cât de democratică și solidă e gândirea unei clase politice”, a subliniat Frunda.
„În pofida tuturor protestelor, a semnalelor de la instituții internaționale, drumul lui Orban e neclintit. Dovedește o lipsă de receptivitate cum rar se vede. Acum 72 de ore s-a vorbit insistent despre scrisoarea celor patru (Germania, Olanda, Finlanda și Danemarca) că ar fi fost un apropos față de România. Nu cred că era în mod special, atât timp cât Ungaria persistă într-o atitudine inadecvată. Programele xenofobe, antisemite, practici ce țin de anii regimului nazist, azi sunt practicate în Ungaria fără nicio încercare de perdea”, a declarat Radu F. Alexandru.
„E o diferență de necontestat între ce se întâmplă în Ungaria și ce se întâmplă în România, cu toate crizele și momentele de care ne amintim cu neplăcere. În mod clar, comparația este în defavoarea Ungariei. La noi a fost un accident depășit, s-a ținut cont de poziția UE. Întrebarea este ce se întâmplă mai departe, dacă vedem că lângă noi o țară merge pe un drum străin de valorile UE și nici de fonduri nu se atinge nimeni, se rămâne la nivelul declarațiilor. Este un lucru foarte periculos”, a subliniat el.
„Fidesz e un partid de centru-dreapta, care are derapajele lui constituționale, ce, în opinia mea nu sunt antisemite, antieuropene, ci au ca finalitate propria apărare, pentru viitorul lui politic. Dar avem partidul Jobbik, de extremă-dreaptă, care își asumă asta, care cere ca Ungaria să iasă din UE”, a mai spus Frunda.
Citiți și CRITICATĂ. Parlamentul Ungariei a aprobat modificarea Constituţiei