Din cauza modului în care s-a intervenit după prăbuşirea elicopterului SMURD, prefectul din Constanţa a fost demis. Între timp, ancheta va fi extinsă. Procurorii militari vor verifica şi acuzaţia de ucidere din culpă.
Victor Ponta a precizat miercuri, în prima ședință a noului guvern, că a primit de la Ministerul de Interne primele concluzii ale accidentului şi că vor fi aprobate „primele responsabilităţi care trebuie asumate”.
Marţi, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Viorel Jianu, şi a propus premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD.
„Va fi nevoie în continuare să continuăm să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă, şi Parchetul va face ceea ce ţine de atribuţiile legale şi o să vreau pentru Departamentul de Intervenţii la Situaţii de Urgenţă să găsim soluţia unui audit extern, pentru că am investit şi investim foarte mult - şi e foarte bine acest lucru - însă, în final, oamenii şi procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situaţii de acest gen", a spus premierul Victor Ponta.
El a adăugat că Sistemul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă trebuie tratat cu respect, deoarece este una dintre instituţiile cele mai eficiente. În acelaşi timp, Victor Ponta a spus că este clar că nu există „sisteme perfecte” şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite.
La bordul elicopterului care s-a prăbușit, luni, în lacul Siutghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, și copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța şi se întorcea de la Aeroportul "Mihail Kogălniceanu", unde alimentase cu combustibil.
Operațiunile de căutare și salvare au durat peste 12 ore.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, marţi, că informațiile de până acum arată că s-a intervenit în timp util, precizând că primul echipaj a ajuns la faţa locului la ora 16.25, după apelul la 112 înregistrat la ora 16.11. În acealași timp, oficialul a spus la Digi24 că este gata să-și dea demisia, dacă se va dovedi că este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat.
Citiți și: