Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a explicat că acest proiect de lege a fost făcut pentru a pune anumite condiții cu privire la vânzarea terenurilor agricole, „conștientizând faptul că valoarea acestora este extrem de importantă pentru viitorul României, pentru viitorul agriculturii românești”.
Ministrul a spus că s-a avut în vedere o extindere a dreptului de preempțiune la cumpărarea de teren agricol, chiar dacă acesta există și în Codul Civil o prevedere că prioritate au, la cumpărare, persoanele care au arendat terenuri.
„Orice tranzacție de terenuri agricole către persoanele fizice trebuie să fie însoțită de avizul, sau de faptul că își exercită sau nu dreptul de preempțiune cel care era arendaș pe terenul respectiv”, a spus ministrul.
Daniel Constantin a explicat că noul proiect de lege extinde dreptul de preempțiune și la alte categorii – la vecini, la tinerii fermieri.
Un proiect anterior limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, fie el cetăţean român sau din alt stat UE, dar s-a renunţat la această prevedere.
Interdicţiile impuse sîn prezent trăinilor de autorităţile de la Bucureşti în ceea ce priveşte cumpărarea de teren agricol au avut un efect redus. Acestea au fost ocolite, de cele mai multe ori prin înfiinţarea unor companii cu sediul în România. Astfel s-a ajuns ca, în prezent, cetăţenii străini să deţină suprafeţe importante de teren agricol.
Din cele 8,3 milioane de hectare de teren arabil câte sunt în România, 700.000 se află deja în proprietatea investitorilor străini. Aceasta înseamnă aproape 8,5 la sută din suprafaţa arabilă totală a ţării.