„Greu de exclus”. Jocul disidenţei şi deficitul de democraţie din PNL, în analiza invitaţilor emisiunii Imparţial

Data publicării:
1902 20impartial1-50449

Într-o seară în care disidenţii din Partidul Naţional Liberal acuză conducerea că organizează şedinţe fără ei, cu doar câteva zile înainte de Congresul formaţiunii, politicienii Raluca Turcan şi Rareş Mănescu, alături de jurnaliştii Costi Rogozanu şi Luca Niculescu, au discutat despre excluderi, trecute şi posibile şi despre modelul politic în care foştii lideri pot fi îndepărtaţi cu totul dintr-un partid.

Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban şi Andrei Chiliman susţin că au fost invitaţi la o şedinţă a PNL şi că în mod intenţionat eronat au fost direcţionaţi către sediul Organizaţiei Sectorului 1, în loc de Parlament, unde avea loc de fapt întâlnirea.

Rareş Mănescu, primarul sectorului 6 şi vicepreşedinte al PNL, susţine că toţi cei implicaţi au fost chemaţi în mod corect la Parlament, iar reacţia celor trei disidenţi a doar fost un pretext să atragă atenţia din nou asupra lor. „Au profitat de acest moment ca să mai facă puţină vâlvă”, crede Rareş Mănescu.

Deputatul PDL Raluca Turcan, exclusă în 2006 din PNL, crede la rândul său că este vorba de vizibilitatea pe care şi-o asigură oponenţii lui Crin Antonescu. „Ca să sintetizez, că nu mai sunt expert în PNL cum eram în interior, înainte de a fi exclusă, pentru că există oarecum, să spunem, o tradiţie a excluderilor... Evident, e un joc de putere în interior. Probabilitatea de a câştiga a disidenţilor este una mică, deci probabil că (e vorba despre) vizibilitatea publică... Bănuiesc. Îţi creşte imaginea publică susţinând nişte lucruri corecte pe care un partid, când este în tot angrenajul guvernării şi beneficiilor guvernării, nu are cum să le susţină.”

Totuşi, ca o concluzie, Raluca Turcan consideră că situaţia în care „un fost prim-ministru care nu află unde se ţine o şedinţă... este greu de crezut”.

Jurnalistul Costi Rogozanu face o analiză mai amănunţită a disidenţei liberale: „Eu aş observa acuzaţiile care se fac şi în PDL şi în PNL, de legătură cu duşmanul. Tăriceanu e acuzat că colaborează cu Băsescu, Blaga e acuzat că colaborează cu Ponta, că e pe placul lui Ponta... Genul ăsta de acuzaţii arată şi superficialitatea luptei din interior. Asta nu e luptă de interior.

Şi pot să mai dau exemplul că, de câte ori un preşedinte de partid iese din funcţia de preşedinte, că e Geoană, că e Tăriceanu, că e Petre Roman (...), domnule: trebuie exclus, sau dat de tot la o parte, să nu cumva să îi stea în coastă noului preşedinte! Probabil că e şi asta o manieră de a fi lider, dar Crin Antonescu putea proceda mult mai elegant. Crin Antonescu sau (Daniel) Chiţoiu, în cazul ăsta.

Până la urmă, au ajuns la o situaţie în care cineva va trebui să plece. Şi nu va fi domnul Antonescu.

Vicepreşedintele PNL, Rareş Mănescu, contracarează: „Sincer, aş regreta să plece. Sunt liberali vechi, care ar trebui să rămână alături de noi şi să tragă alături de noi. Ce vor face, nu ştiu.”

Un motiv care îi serveşte jurnalistului Costi Rogozanu în următoarea concluzie: „Până la urmă, şi jocul disidenţei ăsta este: greu de exclus. Adică au tot forţat nota, mai ales Chiliman, văzând care-s limitele. Evident că Crin Antonescu nu are nici un interes să-i martirizeze, să facă aşa, o celulă de rezistenţă în PNL. Şi de aia am ajuns până în acest punct maxim de intensitate, pentru că ăia se cer excluşi, ăştilalţi nu-i vor excluşi, pentru că le dă un piedestal.

Excluşi sau nu, „viaţa politică merge mai departe”, crede Raluca Turcan. „Şi experienţa îmi spune că în politică e posibil să vezi orice. Atunci când făceam disidenţă la domnul Tăriceanu eram mult mai radicală şi mult mai tranşantă să dau verdicte. Acum m-aş abţine. Am văzut foarte multe: oameni care s-au duşmănit şi ulterior au făcut nişte parteneriate extrem de benefice. Şi pentru ţară, poate şi pentru ei.

Pe aceeaşi temă:

Situaţie jenantă la PNL. Disidenţii de la Organizaţia Sectorului 1 au fost convocaţi la o şedinţă-fantomă

Rareş Mănescu, PNL: „Nu putem interzice afilierea lui Gigi Becali la Comisia de modificare a Constituţiei”

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...