Cu lista în mână şi atenţi la preţuri, părinţii şi bunicii caută cu răbdare manuale pentru elevii care fie nu au primit, fie au primit unele prea uzate şi chiar incomplete. Inexplicabil este că unele din cărţile cerute de profesori nu se mai publică.
„Mulţi ne spun chiar de trei, patru ani nu mai poate fi găsită, dar de la şcoală ni se cere în continuare aceeaşi editură. Sunt foarte multe pe care nu le găsim”, spune o mamă.
„Au primit de la şcoală, mai am vreo patru, cinci de cumpărat, să le caut. Astea sunt condiţiile actuale, normal nu mi se pare”, spune un alt părinte.
Varianta de rezervă este achiziţionarea aşa-ziselor manuale la mâna a doua, de la elevii mai mari. Tranzacţiile se pot face la târgul de specialitate care funcţionează în Parcul Cişmigiu până pe 27 septembrie. Tot acolo sunt prezente şi editurile, cu manuale rămase pe stoc din anii precedenţi.
„Ne dau profii o listă, dar n-am găsit la franceză, de exemplu. Iniţial am avut nişte colegi de-a XII-a care au terminat şi ne vindeau cărţi, dar profesorii n-au fost de acord pentru că sunt scrise”, spune o elevă.
„Manuale la 20 de lei, cu preţ întreg, la care se aplică reducerea la casă de 20%”, spune Iolanda Ceauşu, reprezentantul unei edituri.
Pentru manualele de clasa a XI-a şi a XII-a, cumpărate exclusiv de elevi, Ministerul Educaţiei decontează doar 55 de lei. Cam un sfert din costurile totale.