„Trebuie să fie un obiectiv și e un obiectiv necesar pentru Moldova apropierea de UE. Nu trebuie să iasă din această nouă paradigmă care văd că a fost îmbrățișată și la nivelul populației. Pe de altă parte, era de așteptat - și e de așteptat - ca presiunea, influența Rusiei în interiorul Republicii Moldova să crească, inclusiv din punct de vedere politic, cu nuanțe de natură economică și cu alte elemente mai subtile prin care Rusia să-și mențină un control asupra acestui stat-tampon între zona vestică și cea estică și să încerce să blocheze ceea ce ea percepe ca o amenințare la adresa intereselor sale - apropierea Moldovei de UE. În mod eronat, după părerea mea”, a spus George Maior.
În opinia sa, România a făcut multe în ultimii ani pentru a ajuta Republica Moldova să se mențină pe direcția proeuropeană, inclusiv în plan economic. Fostul șef al SRI spune că România a făcut chiar mai mult pentru Republica Moldova decât alte state din Uniunea Europeană care și-au asumat acest obiectiv, dar nu au făcut multe lucruri de substanță din punct de vedere al asistenței economice și financiare necesare.
„România a făcut acest lucru, mai ales în ultimii câțiva ani. Apoi, o asistență de dezvoltare instituțională pe care am asigurat-o, pe diverse paliere de transformare a diverselor structuri instituționale, guvernamentale, alte instituții din acest stat. Și cred că România trebuie să continue această politică cu curaj, să continue aceste investiții în domeniul energiei făcute în ultimii ani și să încerce să se concentreze și mai mult pe posibilități de a fi prezentă economic în zone strategice din Moldova”, spune George Maior.
El a pus accentul pe zona energiei, domeniu în care Rusia poate să pună presiuni.
„Vor fi oportunități de privatizare acolo. Cred că companiile românești, inclusiv cele de stat, din sectorul energiei, ar trebui să fie implicate în ce se va petrece în Republica Moldova”, spune fostul șef al SRI.
Pe lângă aspectul economic, sunt și aspecte politice și diplomatice cu care România poate să ajute Republica Moldova.
„E și în interesul nostru vital să vedem Republica Moldova stabilă, apropiindu-se într-un ritm bun de UE”, a adăugat el.