FOTO: gabrielresources.com
În urmă cu șase luni, Gabriel Resources anunțase că vrea un dialog rapid cu statul român, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Roșia Montană să progreseze, amenințând că, în caz contrar, grupul este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care i-au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor de către România. De asemenea, Grupul Gabriel anunța că își rezervă dreptul de a urma și alte căi de remediere disponibile.
Între România şi Canada există opt acorduri economice, potrivit datelor publicate de Ambasada ţării noastre la Ottawa. Cel mai recent dintre ele, semnat în 2009, prevede explicit protejarea reciprocă a investitorilor.
Începând cu data de 17 februarie 2015, 70% dintre angajații companiei Roșia Montană Gold Corporation au intrat în șomaj tehnic prin întreruperea temporară a contractului de muncă pe termen nedefinit. Măsura șomajului tehnic este impusă de incertitudinea prelungită privind calendarul de autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană, ceea ce determină continuarea programului de reducere a activităților şi a costurilor companiei”, arăta RMCG într-un comunicat.
În luna iunie a anului trecut, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană, după ce au avut loc o serie de proteste de stradă. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta afirma că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu există o susţinere politică clară, el adăugând că, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.
Compania canadiană Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.
Când Gabriel Resources a anunţat, în ianuarie, că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană, a trimis Preşedinţiei şi premierului o notificare prin care cerea autorităţilor române să se angajeze într-un proces de consultare, menţionând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu se găseşte o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în luna ianuarie că poziţia sa privind proiectul Roşia Montană nu s-a schimbat şi consideră în continuare că nu a fost bine abordat, precizând că îi invită pe cei implicaţi, firma care doreşte să investească şi Guvernul, să reia discuţiile. El a mai spus că fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate.
În comunicatul său, Gabriel Resources susține că a reiterat apelul către autoritățile române pentru a găsi o soluție amiabilă și în aprilie, și în mai, dar nu a primit niciun răspuns.