18 grade celsius. Atât indică termometrele într-un bloc din Sectorul 6, după ce locatarii au deschis aragazul ca să se încălzească.
„46 de grade, un om cu temperatura mai mare. Nu poate încălzi un apartament de 50 de metri pătraţi. E călduţ. Călâi. Ar trebui să fie fierbinte”, spune un bărbat.
„Nu sunt restanțe, plătim căldura, plătim întreținerea, suntem bun platnici, și cu toate acestea pot să număr pe degete zilele în care am avut căldură în acest bloc. Răspunsul oficial venit de la RADET a fost că modulul funcționează în parametri, dar furnizorul lor nu livrează în parametri”, spune Doru Sandu, locatar.
Din punctul de vedere al RADET, situaţia e cu totul alta.
„Din informaţiile mele, apa caldă menajeră, aia de te speli cu ea pe mâini, este undeva la 50 de grade, ceea ce este în limita contractuală. Temperatura la încălzire şi ea ajunge undeva la 49-50 de grade. Situaţia este punctuală şi punctual, echipele RADET se vor ocupa exclusiv de această situaţie”, explică Constantin Vizitiu, dispecer RADET.
Şi la Oradea e frig în case, din cauza crizei de cărbune de la CET.
„Sunt dezmorţite, deci nu-s calde caloriferele aşa cum ar trebui, dar de plătit, plătim. Ne încălzim pe aragaz şi... deci trebuie să ne spălăm. Fără căldură, mai dăm drumul la gaz câteodată”, spune Elisaveta Tăutu, locatară.
Rezolvarea problemei e noua centrală din oraş, doar că aceasta nu va fi pusă în funcţiune mai devreme de luna martie.