Grecii din peninsula Halkidiki se confruntă cu o problemă asemănătoare. Canadienii de la Eldorado au demarat lucrările pentru crearea infrastructurii necesare exploatării în iunie 2012, când în Skouries au început defrișările pădurilor antice și extinderea activității miniere. Aici, aurul urmează să fie scos din adâncuri cu o tehnologie bazată pe acid sulfuric, conform site-ului xenonobserver.com.
SOS Halkidiki, o grupare civilă care militează pentru protecția și conservarea valorilor naționale din peninsulă a susținut și Roșia Montana prin acțiuni desfășurate sâmbătă, în Salonic.
Sursa foto: www.xenonobserver.com
Proteste și la Montreal
Aproximativ 70 de români au participat la protestul care a avut loc sâmbătă în fața Consulatului General al României de la Montreal. Mișcarea de protest a fost îndreptată împotriva exploatării aurului la Roșia Montană, folosind cianuri.
Un nou protest urmează să fie organizat sâmbăta viitoare, scrie stiridemontreal.com.
Pentru astăzi, sunt programate manifestaţii la Budapesta, Lisabona, New York, Viena sau Munchen.
Zeci de membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie au demonstrat în faţa ambasadei României din Londra, dar şi în faţa sediului firmei canadiene care este în spatele proiectului de exploatare de la Roşia Montană.
Au fost manifestaţii şi la Berlin. Românii stabiliţi în Germania le-au cerut autorităţilor de la Bucureşti să nu aprobe exploatarea cu cianuri.
Iar la Madrid, protestatarii au cerut demisia guvernului condus de Victor Ponta şi i-au acuzat de trădare pe cei care susţin începerea lucrărilor la Roşia Montană.
La Bruxelles, un grup de 10 activişti au încercat să lase o scrisoare de protest la reprezentanţa permanentă a României la Uniunea Europeană. Oamenii spun că au fost opriţi şi agresaţi de poliţişti.
Şi în Cehia se protestează azi în oraşele Praga şi Brno faţă de proiectul de exploatare minieră.