Chiar şi aşa, aceşti copii geniali se încăpăţânează să facă performanţă sub culorile României.
Profesorul doctor Florian Colceag, expert internaţional în educaţia excelenţei a explicat, la Digi24, cum se poate face diferența între un copil inteligent și unul supradotat.
„Trebuie să înțelegem un lucru esențial. Copiii supradotați sunt cei mai normali oameni de pe lumea aceasta, doar că nu și-au ratat potențialul, pentru că au fost foarte înalt motivați să și le fructifice. Noi îi putem descoperi acum prin olimpiade și conscursuri pe cei care au reușit să nu se lase înfrânți, pentru că numărul copiilor cu abilități înalte care sunt înfrânți este foarte mare. Există copii cu inteligență deosebită care nu vor performa niciodată pentru că nu au avut sprijinul necesar și nu s-a investit în ei”, a spus profesorul Florin Colceag.
„Societatea face o foarte mare greșeală în momentul în care îi etichetează ca fiind supradotați. Dotarea pe care o are un copil la naștere este foarte mare, dar nu este valorificată. În primul an de viață, un copil pierde jumătate din neuronii cu care se naște, pentru că nu și-i folosește”, a mai precizat Florin Colceag.