Căpitan Cătălin Chirca, din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a declarat că exercițiul va începe luni după amiază cu simularea tuturor nivelurilor de decizie în urma producerii unei explozii, fără ca participanții la intervenție să fie vizibili.
„Exercițiul va cuprinde mai multe părți, prima va începe în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.). Este un exercițiu nou pentru toată lumea întrucât nu se joacă cu forțe în teren, se joacă doar pe parte de decizie, pe simulatoare. În locul de desfășurare, în zona Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș au fost aduse mai multe autospeciale, în principal puncte mobile de comandă, care dispun de tehnică de comunicații, astfel încât să poată fi ținută în permanent legătura între jucători. Sunt simulate practic toate nivelurile de decizie — începând cu nivelul local, județean și național — fiecare echipă de decizie va sta într-un punct de comandă, într-o zonă separată, și va păstra legătura doar prin canalele de comunicații. Este un exercițiu mai deosebit, nu vor fi foarte multe sirene în Târgu Mureș, dimpotrivă, totul va fi pe calculator. Deci jucătorii nu se vor vedea, ca într-o situație reală, nu se vor vedea nici între ei — partea de decizie la nivel județean cu partea de decizie va păstra legătura prin analele de comunicații specifice”, a declarat căpitanul Cătălin Chirca, potrivit Agerpres.
Potrivit reprezentantului IGSU, jucătorilor nu li se va dezvălui nimic despre scenariul exercițiului, astfel încât să se poate vedea cu exactitate care este capacitatea de reacție și vor ști doar că va fi vorba despre o intervenție la o explozie în care sunt implicate și substanțe periculoase.
La intervenție vor participa echipajele de pompieri, de căutare-salvare urbană și echipaje de medicale.
„În cursul zilei de astăzi va fi și partea de analiză a capabilităților, dacă suntem în măsură să răspundem eficient la nivel local, ulterior de la nivel național, ca într-o situație reală: în prima fază intervine ISU Mureș, ulterior fiind venite și alte resurse ale IGSU”, a arătat cpt. Cătălin Chirca.
Din partea României, la exercițiul NATO cu participare internațională 'Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response' de la Târgu Mureș participă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situații de Urgență, IGSU, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Mureș, precum și din alte structuri operative.
Parteneri în cadrul exercițiului sunt Unitatea de Primiri Urgențe/SMURD a Spitalului Județean de Urgență Mureș și Ministerul Apărării Naționale, iar exercițiul va avea loc la Centrul Național de Pregătire și Simulare din Târgu Mureș, având ca scop solicitarea la maximum a capacității de intervenție civilă la nivel național și de a testa mecanismele de cooperare civil-militară și de asistență internațională la dezastre.
„Exercițiul va presupune simularea în realitatea virtuală a dezastrului și prevede existența mai multor posturi de comandă avansate, astfel încât situația de urgență din scenariu să se apropie cât ai mult de realitate. Exercițiul va fi urmat de un seminar pentru identificarea celor mai bune practici pentru creșterea rezilienței naționale în intervenția la dezastre”a, se arată într-un comunicat al IGSU.
La exercițiu se vor alătura și echipele internaționale care vor pune în aplicare procedurile specifice de gestionare a situațiilor de urgență prevăzute în scenariu.
Astfel, la Târgu Mureș se vor afla reprezentanți din șaptesprezece țări: Armenia, Austria, Belgia, Bosnia Herțegovina, Cehia, Elveția, Estonia, Georgia, Germania, Israel, Norvegia, Serbia, Suedia, SUA, Elveția, Turcia și Ucraina. De asemenea, vor participa reprezentanți ai Secretariatului Internațional NATO, ai Centrului de Excelență NATO pentru medicină militară (MILMED COE), ai Centrului de Excelență NATO pentru Managementul Crizelor și Răspuns la Dezastre (CMDR COE), precum și experți civili NATO.