Primăriile care mai înregistrează datorii către furnizori la finalul lunii ianuarie, adică joi, ar putea fi obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la data de 31 martie 2013, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicat pe site-ul Ministerul Finanţelor Publice. În caz contrar, conturile administraţiilor locale ar putea fi blocate.
Nu sunt luate în considerare arieratele aflate în litigiu, se arată în proiect.
În scopul diminuării datoriilor, Ministerul Finanţelor Publice pune la dispoziţia primăriilor în vederea împrumuturilor un fond total de 800 de milioane de lei. Administraţiile locale pot face demersuri pentru a se împrumuta până la data limită de 29 martie 2013.
În cazul în care, la sfârşitul lunii martie, primăriile nu au reuşit să diminueze arieratele cu 85%, conturile acestora pot fi blocate. Fac excepţie plăţile pentru stingerea arieratelor în cauză, pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente, precum şi pentru plata cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituţiile de asistenţă socială şi de sănătate.
Termenul de rambursare al împrumutului este de maximum cinci ani, iar sumele se pot folosi numai pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, înregistrate şi neachitate până în prezent. Împrumuturile se acordă cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Naţională a României: 5,25%.
Potrivit proiectului de act normativ, rambursarea împrumutului se efectuează în tranşe lunare egale începând cu luna următoare acordării. Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.
Ordonanţă de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare în anul 2013
Nota de fundamentare
Ella Moroiu