Petiția, care a ajuns ieri la sediul CNCD, este semnată de un parlamentar din Covasna, Marius – Lucian Obreja, care îl reclamă pe inspectorul general al Inspectoratului Școlar General Covasna, Kerestely Irma, pe directorului Grupului Școlar „Korosi Csoma Sandor”, Simon Istva, și pe profesoara/diriginta elevei, Bajkuj Mihaela, pentru discriminare etnică.
„Există o petiție depusă și urmează să derulăm procedura legală: urmează audieri, după care soluționare. În audieri vom invoca problema că s-a făcut o plângere în numele altei persoane. Petiția e depusă de un parlamentar în numele fetiței, ca atare, dacă părinții fetiței nu-și asumă petiția, ea va fi respinsă”, a declarat Asztalos Csaba.
"Conform celor declarate de către eleva Sabina Elena Muruianu, decizia purtării bentiţei tricolore a venit în urma celor întâmplate pe data de 30 noiembrie 2012, când elevii de la secţia română de la grupul Şcolar Korosi Csoma Sandor au fost nevoiţi să facă o cerere la directorul şcolii pentru a intona Imnul Naţional al României, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pe tot parcursul intonării imnului, elevii de la secţia maghiară, îmbrăcaţi în tricouri cu harta Ungariei Mari, purtau doliu şi au adus injurii, au arătat semne obscene celorlalţi elevi. Directorul Grupului Şcolar, Simon Istva,, inspectorul şcolar general de la ISJ Covasna, Kerestely Irma şi niciun cadru didactic nu au avut vreo reacţie, iar acţiunile elevilor de la secţia maghiară au fost considerate ca fiind de natură instigatoare, muşamalizându-se evenimentul. Prin compararea celor două evenimente se poate observa o diferenţă de clară de abordare a două cazuri similare. Soluţionarea sau nesoluţionarea incidentelor s-a făcut pe criterii etnice", se scrie în sesizarea trimisă CNCD.
Petiția ar urma să se dezbată de către Colegiul CNCD, cel mai probabil, în următoarele trei săptămâni.
Scandalul a început pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Trei elevi din clasa a IX-a de la liceul Korosi Csoma Sandor din Covasna s-au dus la şcoală cu însemne tricolore. Sabina Elena a purtat o bentiţă în culorile drapelului românesc, iar colegii ei au venit de acasă cu o cocardă şi cu un steguleţ. Gestul lor i-a scos din sărite pe elevii de etnie maghiară şi pe profesorii lor.
„Colegii de la secţia maghiară m-au huiduit şi mi-au adresat fel şi fel de cuvinte jignitoare, pe care nu pot să le reproduc. Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Până la urmă mi-a luat-o”, a povestit eleva.
Ea a fost chemată să dea explicaţii și a susţinut că a fost certată pentru că a instigat şi a stricat imaginea şcolii. Conducerea liceului a negat, însă, totul.
Poliţia Covasna a deschis un dosar penal în acest caz. Totodată, Ministerul Educaţiei a cerut un raport privind cele întâmplate.
Citiţi şi
Anchetă în Covasna. O elevă susține că a fost amenințată pentru că a purtat o bentiță tricoloră
Sancțiuni în cazul „bentiței tricolore”
Ecaterina Andronescu: Nu cred că trebuie să vorbim de sancțiuni la adresa școlii din Covasna
IMAGINI EXCLUSIVE Digi24. SCANDALUL „BENTIŢEI TRICOLORE”. Mitinguri de susținere a elevei din Covasna
Mădălina Prundea