EXCLUSIV. Noi înregistrări cu dascăli care cer bani elevilor: „Nu daţi bani de bănci, aduc toate jegurile şi vă aşez în ele”
În înregistrare apare diriginta care le solicită bani pentru dotarea cu bănci noi, iar elevii spun că mai au doar doi ani de școală și nu intenționează să investească acești bani.
Diriginta este acuzată că îi șantajează pe elevi: „Nu dați bani de bănci, aduc toate jegurile și vă așez în ele”.
„Diriginte: Cei de clasa a XI-a, ca si voi, care anul trecut au zugrăvit clasa și-au luat diverse chestii. Că aşa e acolo, acolo se poate comunica. Anul ăsta îşi cumpără bănci. Nu vreţi, nu vreţi..., n-am ce să vă fac. Ni l-au recomandat pe domnul acela care a făcut cabinetul de franceză și îşi fac băncile. Clasa a IX-a o să vrea. Cine nu vrea. Întreb.
Elev: Ce? Bănci?
Diriginte: Da
Elevă: Nu am zis că nu mai vreau eu. Au zis mulţi că nu mai dăm bani. Noi am zis că nu vrem, că na, doi ani de zile.
Diriginte: Sigur nu vor da bani cei cu probleme. Dacă vrea majoritatea, fac bănci doar pentru cine vrea, iar celorlalți, pe cuvântul meu, aduc toate jegurile și vă așez în ele.
Eleva: Nu mi se pare normal să ne stoarceți de bani și să ne amenințați.
Diriginte: Vă storc eu de bani? Banii ăştia îi iau eu acasă?
Eleva: Doamnă, nu e vorba de asta, ne ameninţaţi că dacă nu dăm fondul nu ne motivaţi...
Diriginte: Dragă, asta ni se spune la ...
Eleva: Am vorbit cu doamna directoare şi nu mi-a spus asta”
Elevii susțin că li se cer bani pentru a li se motiva absențele, pentru a nu avea nota scăzută la purtare.
Poziţia inspectoratului este clară, iar profesoara ar putea scăpa basma curată doar într-o singură situaţie.
„Dacă doamna a cerut aceşti bani şi a manipulat şi i-a folosit direct, lucrurile sunt foarte grave. Dacă comitetul de părinţi a avut ideea să procure o bancă e alt aspect, dar nu putem accepta să cerem mobilier în plus”, a spus Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.
Elevii spun însă că erau mutaţi în fiecare an în altă clasă şi de fiecare dată erau forţaţi să remobileze sala.
„Anul trecut ne-au fost ceruţi tot pentru bănci sau pentru fondul şcolii un milion şapte sute, iar anul acesta ne-a cerut un milion două sute. Am avut şi alte clase cu bănci acceptabile dar ne mută în fiecare an dintr-o clasă în alta până am nimerit într-o clasă cu jeguri de bănci cum se exprimă diriginta şi chiar avem nevoie de altele dar nu neapărat, de fapt. Putem să stăm şi-n ele”, spune un elev.
„Doamna diriginta Dumitrescu Vasilica a ameninţat toată clasa şi fiecare copil în parte, ne spune că suntem obligaţi să dăm bani pentru fondul şcolii. Până acum în clasele a IX- a şi a X-a am suportat scăderea mediei la purtare la 7 şi 8 din această cauză şi din alte cauze mai minore, dar în principal asta este ... asta mi-a spus. M-a ameninţat de mai multe ori că dacă nu dau fondul şcolii nu-mi motivează absenţele. Acum mai recent a spus că putem să dăm banii pentru bănci în loc de fondul şcolii şi dacă dăm acum ori fondul şcolii ori banii pentru bănci, anul viitor nu o să mai fie nevoie să plătim nici bodyguardul şi nimic”, afirmă un altul.
Elevii spun că şi directorul şcolii îi încuraja să dea sume mari de bani pentru renovarea şcolii.
Sumele cerute pentru fondul clasei sunt de 60 de lei pe an.
Colegiul este unul de renume în Capitală și este una dintre cele patru unități de învățământ unde s-au dispus controale în această săptămână.
Reacțiile foștilor ministri ai Educației
„Sunt uimit că doar acum se descoperă profesorul care cere bani, când am fost la minister am luptat împotriva lor. Salut gestul de curaj pe care l-a avut mama care a mers cu înregistrarea de la şcoala nr. 10. A rupt lanţul slăbiciunilor. Se aşterne o tăcere din partea părinţilor de teamă că, copiii lor vor fi sancţionaţi”, a spus la Digi24 fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.
„Derapaje mai există, iar primii care trebuie să pună capăt acestor derapaje sunt părinţii. Trebuie să facem front comun. Trebuie să fie înfiinţate asociaţii de părinţi cu personalitate juridică”, a adăugat şi fostul ministru Liviu Pop.
„Să întrerupem acest lanţ al banilor negri din educaţie. Este o chestie sedimentată de când eram copii în şcoli. Trebuie să avem un discurs cinstit şi să punem în responsabilitate cadrele didactice, părinţii”, a spus Funeriu.
„Aştept o revoluţie a părinţilor de jos în sus, asociaţii de părinţi legal constituite, care să strângă bani şi să îi cheltuiască, dar la vedere, iar mesajul politic să fie foarte puternic”, a mai afirmat fostul ministru.
Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, a declarat la Digi24 că în Bucureşti, la începutul anului şcolar, a fost asigurat mobilierul.
„Am asigurat mobilierul necesar de la clasa pregătitoare până la anii de liceu. Nu putem accepta în momentul în care avem mobilier destul de modern să cerem mobilier în plus. O echipă de la ISMB este la Colegiul Kiriţescu şi va cerceta aspectul semnalat”, a spus Marian Banu.
„Avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienți constanți”
Ministrul Remus Pricopie a anunțat sâmbătă, în emisiunea „Kilometrul 0” de la Digi24, că urmează să fie controale la începutul săptămânii acesteia. El detaliat o reclamație recent primită prin poșta electronică și care va fi investigată săptămâna viitoare.
„Reclamația spunea așa: ni s-au cerut bani de mobiler pentru școală. Ok. M-am dus și am verificat, pentru că știam școala, știam exact clasa, m-am dus și am verificat și am constatat că în anul respectiv nu s-a compărat mobilier, a existat solicitare pentru cumpărare de mobilier, au fost bani de la minister, de la minister la inspectorat și de la inspectorat la școală, n-au fost folosiți, au fost trimiși înapoi la minister. Deci de multe ori diferite nevoi sau potențiale nevoi sunt utilizate ca scuză pentru a solicita bani”, a detaliat Remus Pricopie.
Potrivit ministrului, acest lucru a fost făcut de un cadru didactic, nu de către părinți. „Cel puțin așa arată informația care ne-a venit. Dacă se va confirma, probabil atunci vom avea aceeași situație gravă tratată așa cum am făcut-o și săptămâna aceasta”, a spus ministrul, făcând referire la cazul de la Școala numărul 10 din Capitală.
Ancheta de la Şcoala numărul 10 din Capitală s-a încheiat după ce învăţătoarea acuzată că ar strânge bani de la elevi pentru cadourile de Crăciun a fost dată afară. Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 din București a decis ieri să o demită pe învățătoarea Dana Blându, pe care părinții unor elevi au înregistrat-o în timp ce le cerea bani pentru cadouri. La ședință a participat și un reprezentant al Corpului de Control al ministrului Educației.
În acest context, ministrul a explicat faptul că 20 la sută din documentele înregistrate în Ministerul Educației sunt reclamații care vizează unele din cele 6800 de unități de învățământ din țară. „Uneori încerci să le rezolvi mai repede, alte ori nu reușești să le rezolvi pentru că nu ai data concludente, avem persoane care reclamă săptămânal sau lunar, sunt clienți constanți, sunt cazuri care au fost închise, Corpul de control a constatat că nu se verifică, dar reclamă în continuare și, conform legii, trebuie să o tot iei de la capăt, până când, mă rog...”, a detaliat ministrul.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News