EXCLUSIV. George Maior (SRI) despre Ioan Niculae: „Domnul Niculae, dacă tăcea, filozof rămânea”

Data publicării:
22032013 20m 20maior 20niculae 20politie 20politica-51100

Șeful Serviciului Român de Informații, George Maior, atrage atenția, în interviul acordat pentru Digi24, că foștii ofițeri sau informatori ai Securității nu au căderea „să demonstreze că SRI face poliție politică în timp ce ei înșiși au trăit din acest lucru”. În acest context, directorul SRI a rispostat și l-a atacat pe miliardarul Ioan Niculae, „exponent vechi” al Securității. În plus, în emisiunea „Imparțial”, George Maior a comentat și declarațiile unor politicieni cu privire la activitatea serviciului.

La începutul lunii, omul de afaceri Ioan Niculae susținea că este urmărit de SRI de mai bine de 15 ani, din motive politice şi nu din considerente care ţin de siguranţa naţională. „SRI a dat mai multe note informative, de-a lungul ultimilor 15 ani, împotriva mea şi a unor colegi pe care îi am în servicii, care sunt total dezgustaţi de ce fac şefii serviciilor, nu oamenii de calitate care încă mai sunt acolo. Vorbesc de şefii politici ai serviciilor. Serviciile nu mai sunt conduse de profesionişti, sunt conduse de şefi politici”, declara Ioan Niculae. În plus, el mai acuza SRI că încearcă „să devalizeze” oamenii de afaceri pentru a le prelua afacerile.

Ioan Niculae a mai fost recent ținta unui atac, venit din partea deputatului PSD Sebastian Ghiță, care l-a numit pe omul de afaceri, dar și pe liberalul Sorin Roşca Stănescu, patronul trustului Intact, și pe preşedintele de onoare al PC Dan Voiculescu, „fosile comunistoide” cu legături de bani şi interese cu Rusia, spunând despre aceştia că atacă serviciile secrete. Deputatul PSD Sebastian Ghiţă este şi secretar al Comisiei parlamentare de control a SRI.

Ulterior, liderul PSD, premierul Victor Ponta declara că senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu şi deputatul PSD Sebastian Ghiţă vor pleca din USL dacă vor continua să se mai acuze public legat de cine este „mai mogul şi mai securist”, precizând că decizia a fost luată, luni, cu preşedintele PNL, Crin Antonescu.

INTERVIU: Foștii ofițeri sau informatori ai Securității nu pot nici din punct de vedere al unor criterii morale, nici profesionale să emită judecăți de valoare
Luca Niculescu: SRI este de aproximativ două săptămâni în mijlocul unor dezbateri. Oameni politici fac tot felul de declarații în care se vorbește despre SRI nu întotdeauna în termenii cei mai elogioși. Cum va explicați acest interes?

George Maior: Dezbaterea s-a mai răcit în ultimul timp pentru că noi am făcut câteva precizări în special cea referitoare la rolul nostru în asigurarea securității naționale, în definirea agendei noastre care nu este legată nici de politic, nici de economic, ci de securitatea națională a României, de interesele strategice ale României. Că în exteriorul SRI anumite forțe politice sau mediatice încearcă să atragă SRI în asemenea dezbateri care sunt de fapt dispute în zonă politică, este o cu totul altă chestiune.

Nu pot să nu remarc faptul că foști ofițeri sau foști informatori ai Securității fac declarații despre SRI care e o instituție complet diferită de a lor, ei nu pot nici din punct de vedere al unor criterii morale, nici profesionale să emită judecăți de valoare despre activitatea unui serviciu profund atașat valorilor euroatlantice, este integrat în sistemul de informații NATO și UE, are o credibilitate majoră în aceste sisteme și o legitimitate care depășește încercarea lor patetică de a lansa acuze la adresa sa.

Luca Niculescu: Are SRI o credibilitate mai mare decât politicienii români?

George Maior: S-ar putea discuta și despre acest aspect, credibilitatea unui serviciu de informații e dată de calitatea informației pe care o transmite sau o schimbă cu alte servicii de informații, viteza cu care se transmite această informație și de calitatea analizei care se desprinde din activitatea serviciului. În aceasta constă credibilitatea unui serviciu, legitimitatea sa se referă la modul în care este perceput de populație, populația percepe mult mai bine serviciul decât anumiți politicieni, anumiți reprezentanți ai zonei economice, chiar anumiți reprezentanți ai media. În momentul în care ai o legitimitate de 50% ca serviciu secret la nivelul opiniei publice, cred că este un lucru foarte bun pentru o asemenea organizație.

Luca Niculescu: Nu este un paradox? Oamenii au încredere, dar au încredere în ceva ce nu cunosc sau ceva ce cunosc foarte puțin, adică un serviciu secret.

George Maior: Și aici este o discuție. Oamenii cunosc cel mai bine starea de securitate sau de siguranță pe care o percep și cine le-o asigură. Oamenii văd cel mai bine anumite efecte din activitatea acestor servicii care sunt publice. Rolul lor în transmiterea de informații pentru combaterea evaziunii fiscale, în prinderea unor criminali cu mare notorietate internațională, rolul serviciului în suplimentarea de informație către parchete - de exemplu în tratarea unor cazuri de corupție foarte semnificative, sunt percepute că atare de populație. Sunt percepute altfel în schimb de factori și persoane interesate care probabil sunt deranjate.

Luca Niculescu: Ce îi deranjează? Au fost destule acuzații, destule reproșuri. De ce a apărut acest lucru, care este interesul?

George Maior: Dacă luăm doar zonă economică, există persoane cu mare forță economică ce încearcă să acrediteze ideea că SRI le îngrădește marja de acțiune. Nu le îngrădește nici o marjă de acțiune, dacă ea se desfășoară în raport de criteriile competiției caracteristice economiei de piață. În schimb, când această marjă de acțiune e îngrădită pe terenul unor lobby-uri ilegitime către factori guvernamentali pentru a-și promova interesele economice, chiar fapte de corupție, atunci normal că sunt deranjate.

Luca Niculescu: La cine va referiți exact?

George Maior: Nu vreau să dau nume, lumea știe despre ce persoane vorbim. Deranjează și poate factorul politic, indiferent de culoarea lui, să fim foarte bine înțeleși. În momentul în care serviciul are capacitatea de a coopera chiar cu parchetele în tratarea cazurilor de corupție, normal că subiectul unor asemenea acțiuni nu e fericit. De aici până la a încerca fie să intimidezi și acest lucru nu reușesc să îl facă - o asemenea organizație, fie să o supui unor presiuni retorice când știi că ea de regulă nu are posibilitatea și nici intenția de a răspunde direct, e un lucru grav în raport de un anumit interes național și în raport de modul în care o asemenea organizație trebuie să își concentreze energiile pe cu totul altceva, pe securitatea națională a statului.

Luca Niculescu: Deci astfel de acuzații va răpesc această energie?

George Maior: Niciodată nu este afectată activitatea operativă dar nici nu este plăcut să intri în dezbateri publice când nu ești subiectul acestora, știind foarte bine despre ce este vorba - tu ca serviciu sau tu ca director.

Luca Niculescu: Ce puteți face când un domn că Ioan Niculae spune că serviciile au distrus cel mai mult în ultimii 23 de ani, care poate fi replică dvs.?

George Maior: Domnul Nicolae dacă tăcea, filozof rămânea. O să îi răspund în felul următor: Securitatea la care domnia sa a lucrat a distrus un stat, l-a șters de pe harta politică, strategică a lumii civilizate și nu a înțeles deloc prin aceasta lumea în care trăia și acționa acel stat, din păcate. Și văd că, ca exponent vechi al acestui organism, nici el nu cred că înțelege foarte bine despre ce lume vorbim în secolul XXI. Așa pot să-i răspund.

Luca Niculescu: În același timp este unul dintre cei mai bogați sau cel mai bogat om din România. Asta nu înseamnă că Securitatea, despre care vorbiți, a supraviețuit într-un fel sau altul?

George Maior: Puteți analiza dvs. acest lucru. Vorbim de o altă organizație, cu o altă filozofie, una non-ideologică deci diferită de cea a Securității care era una ideologică și esențialmente una a poliției politice. Asemenea oameni vorbesc de poliție politică? Este într-un fel amuzant inclusiv din punct de vedere al logicii formale. Acum nu spun că în cadrul Securității nu au fost și oameni competenți, dar la nivel instituțional acea organizație era una ideologică, pervertită la valori ideologice care apăra valori ideologice, inclusiv economia de comandă. Secția în care a lucrat dl. Niculae era direcția de securitate economică a Securității care apăra ce? Un sistem de comandă în economie care s-a dovedit a fi falimentar inclusiv din punct de vedere al logicii pieței.

Luca Niculescu: Credeți că toată această discuție are legătură și cu schimbările politice care au avut loc în România recent?

George Maior: Probabil că are legătură, asta putem vedea și noi, înțelegem poate chiar mai bine decât cred unii dinamică politică, perspectivele acestei dinamici. Nu vom fi atrași pe o agendă politică în legătură cu evoluțiile electorale din această țara nicio clipă. Și nici nu vom fi intimidați în realizarea misiunilor noastre de zi cu zi pe terenul securității natioanale de factori politici, mediatici sau chiar factori economici puternici care au bani și posibilitatea de a-și livra mesajul în spațiul public.

Luca Niculescu: Cum reușiți să rezistați ? Cele trei forțe pe care le-ați prezentat sunt puternice.

George Maior: Nu suntem niciodată într-o antagonie cu aceste forțe, eu vorbesc de persoane, de centri de putere din cadrul acestor forțe, ele în sine au fiecare identitatea să, rolul sau în arhitectura statului. Comunicăm bine cu mass-media pe agendă noastră de securitate națională, comunicăm bine cu factori politici nu avem nici o problemă din această perspectivă, dar în momentul în care suntem atrași în asemenea jocuri trebuie să ripostăm.

Luca Niculescu: Există frământări în rândul SRI după alegeri ? E o instituție în care oamenii vor să ocupe o funcție mai înaltă, o schimbare politică îi poate ajută și pe ei. Există așa ceva?

George Maior: Spre satisfacția mea efectul de reformă, de transformare a SRI în ultimii șapte ani a generat o agendă pur profesională în interiorul serviciilor, oamenii nici nu au fost extrem de impresionați de derularea unor alegeri, și-au văzut de treabă, știu că dacă sunt buni pot promova, dacă sunt mai ineficienți stagnează sau pot ieși din sistem. Nu există, așa cum am văzut anumite analize media - unele de-a dreptul ridicole precum cea din Revistă 22, vreau să o dau în mod explicit având în vederea calitatea acelei reviste - care vorbea despre bătălia dintre generații în cadrul serviciului. Serviciul are o arhitectură foarte suplă, dacă toate organizațiile din România ar fi parcurs asemenea reforme în sens profesional și ar avea calitatea umană care există în SRI, țara ar merge mult mai bine va asigur. Nu s-a întâmplat nici un seism sau nici o ieșire deși au avut loc multe schimbări politice în decursul a șapte ani, media de vârstă a servicii e de 36 de ani, mulți s-au pregătit în centre de performanță extraordinare din țara sau străinătate, sunt cuplați la un sistem mai mare informațional specific organizațiilor în care stăm. Deci nu există nici o problemă interioară în serviciu spre disperarea unora.

Luca Niculescu: Până unde veți merge cu aceste replici?

George Maior: Pur și simplu am explicat niște lucruri. Cine înțelege, înțelege, deși sunt mulți care înțeleg deși se fac că nu înțeleg.

Luca Niculescu: Și atunci de ce continuă?

George Maior: Nu văd să mai continue așa cum și-ar dori unii.

Luca Niculescu: Deci vă așteptați la o perioadă de calm?

George Maior: Eu cred că da. Mă aștept la o perioadă de calm, e în interesul unora să își vadă de propria lor agendă și este și în interesul nostru să ne vedem de propria noastră agendă legată strict de securitatea națională.

Luca Niculescu: Victor Ponta a amenințat că îi exclude pe domnii Roșcă Stănescu și Sebastian Ghiță din USL dacă mai continuă. Ei au fost cei care s-au împuns invocând și numele SRI. Ați avut vreo discuție cu Victor Ponta?

George Maior: Pe această chestiune n-aș fi avut de ce să am. Am multe discuții cu dl. Ponta pe informații pe care le transmitem Guvernului, premierului, ce este în interiorul partidelor e o chestiune care nu mă prea interesează. Mă interesează în schimb când foști reprezentanți ai Securității încearcă să demonstreze că SRI face poliție politică în timp ce ei înșiși au trăit din acest lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri