(Reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şI Octavian Ionescu)
În 2001, Kandaharul a fost ocupat de americani prin operaţiunea Enduring Freedom. Atunci a devenit cea mai mare bază militară a NATO. La sol sunt câteva sute de clădiri. Buncăre, săli de jocuri, comandamente militare. Este un oraş în miniatură. În 2005 - 2006 baza adăpostea peste 12.000 de oameni. Toţi militari.
În 13 ani de război coaliţia a investit aici sute de milioane de dolari. Totul pentru a ține piept luptei împotriva insurgenților. De aici, din Kandahar sunt comandate operațiunile soldaților din sudul Afganistanului, cea mai periculoasă regiune din întreaga țară.
Astăzi străzile pline de praf din baza militară Kandahar aduc aminte de operaţiunile în forţă ale soldaţilor din coaliţia internaţională - ISAF - împotriva talibanilor. Peste tot unde-ţi arunci privirea găseşti buncăre de beton dublate cu saci plini cu nisip. Aici soldaţii se adăpostesc atunci când insurgenţii atacă baza cu rachete de la câţiva kilometri distanţă.
Baza din Kandahar este cea mai mare bază NATO operaţională din lume. Doar pe pista aeroportului de aici sunt operate zilnic peste 3.000 de zboruri.
Un calcul simplu arată că în fiecare oră 125 de aparate de zbor, civile sau militare aterizează şi decolează de pe aeroportul militar Kandahar. Securitatea lor este asigurată în mare parte de soldaţii români. Peste 300 la număr au zilnic misiuni dificile.
În ultimele luni soldaţii noştri au închis bazele militare înaintate din zonele de foc din provincia Zabul şi s-au retras în Kandahar.
Timpul în baza militară Kandahar are o altă definiţie
Orele trec repede, sunt bine definite, iar lăsarea întunericului te face să descoperi şi o altă faţă a militarilor care luptă aici.
Meciul de baschet al soldaţilor americani strânge pe marginea terenului zeci de suporteri. Militari care după orele petrecute în misiune se pot refugia în săli de cinema, de joc sau pe terenurile de sport. Un DJ animă atmosfera.
Este modul în care armatele lumii aleg să aibă grijă de psihicul soldaţilor care luptă de 13 ani în Afganistan. Printere ei şi câteva sute de militari români.
În următorul reportaj Digi24 veţi vedea cum decurge o misiune a soldaţilor romani în satele din sudul Afganistanului.