În ultimii patru ani, Parlamentul a avut cea mai zbuciumată perioada din 90 încoace. Traseismul a atins cote maxime. O sută de deputaţi şi senatori au trecut de la un partid la altul. Unii au schimbat chiar şi trei partide în patru ani.
„Eu m-am săturat să văd un primar care-şi pierde mandatul dacă migrează politic şi un parlamentar care nu. Cred că viitorul parlament trebuie să facă ceva în chestuinea asta”, crede preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
De aceeaşi părere este şi Eugen Nicolăescu, vicelider al grupului PNL: „Moral, cei care îi sancţionează sunt cetăţenii, dacă-i mai aleg sau nu. Instituţional este că în parlament ar trebui să avem un regulament care să interzică o asemenea trecere de la un partid la altul”.
„Există un deficit de caracter la nivelul înalţilor funcţionari, la nivelul clasei politice, la nivelul parlamentarilor” este opinia lui Costică Canacheu, preşedintele Comisiei de Apărare.
Au fost, de asemenea, nu mai puţin de trei majorităţi în parlament şi mai multe coaliţii de guvernare: PSD-PDL, apoi PDL -UNPR-UDMR şi PSD-PNL. Iar Guvernul Boc a ajuns până la varianta a patra.
O sutăm de aleşi au migrat de la un partid la altul
În patru ani au migrat de la un partid la altul peste o sută de aleşi, aceasta fiind principala cauză a reaşezării forţelor politice în parlament.
Tot în perioada 2008-2012, am avut cei mai mulți parlamentari cu dosare penale, arestați, trimiși în judecată sau condamnați. Printre cei mai cunoscuți sunt Adrian Nastase, condamnat la doi ani de închisoare, Virgil Pop, cel care a devenit deputat pe când era deja arestat, Cătălin Voicu, al cărui proces încă nu s-a încheiat.
Printre aleșii trimiși în judecată, cel mai sonor nume este cel al Monicăi Iacob Ridzi. Potrivit Institutului pentru Politici Publice, 22 de parlamentari au fost trimişi în judecată, cinci au fost condamnați şi alţi 42 de parlamentari au intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate.
„A fost cel mai slab parlament din 1990 până astăzi. Oameni care nu au nicio legătură cu parlamentul, oameni uşor de manipulat. Eu cred că ar trebui să ne întoarcem la votul pe listă”, a spus Eugen Nicolăescu.
Premieră: două guverne demise prin moţiune de cenzură
Tot în legislatura aceasta s-a înregistrat o dublă premieră: două guverne demise prin moţiune de cenzură. Primul a fost Cabinetul Boc. La scurt timp a urmat o a doua demitere a unui Executiv, cel condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
A fost, de asemenea, pentru prima dată când un parlamentar şi-a piedut mandatul din motive de incompatibilitate. Este cazul deputatului Sergiu Andon, revocat în ultima sesiune pentru că a pledat ca avocat într-un proces împotriva statului .
Şi încă o premieră: prima grevă parlamentară de proporţii. Deputaţii şi senatorii USL au boicotat pentru mai multe luni la rând lucrarile parlamentului, timp în care şi-au încasat salariile, pentru că nu exista prevederi legale în legătură cu greva aleşilor.