Asigurarea privată de sănătate care ar putea apărea pe piaţă chiar din acest an poate fi comparată cu un card de credit cu o limită de 100.000 de lei pe an. Suma ar trebui să acopere toate serviciile medicale necesare, fie că vorbim despre investigaţii medicale – analize – sau tratamente. Problema este costul asigurării.
„Este şapte lei pe zi un cost mare? Poate vi se pare puţin dar, în România, 70% din cei care au un venit oficial câştigă undeva la 14 lei pe zi, net. Asta înseamnă că aproape jumătate din acest cost ar trebui să fie afectat unei asigurări de sănătate”, Theodor Alexandrescu, directorul general al companiei de asigurări Metropolitan Life.
În acest moment, există două variante: abonamente şi asigurări. Primele pornesc de la patru euro pe lună şi includ doar serviciile de bază, precum accesul nelimitat la medicul de familie, un set de analize pe an şi reduceri la serviciile de imagistică, în vreme ce asigurările pot ajunge la 100 de euro pe lună şi includ chiar şi costul protezelor şi al intervenţiilor chirurgicale în străinătate.
Dar toate aceste asigurări şi abonamente dublează acum serviciile oferite de stat. Pachetul de bază pe care vrea să îl creeze Ministerul Sănătăţii ar trebui să spună ce mai oferă statul şi ce oferă suplimentar privatul.
„Eu îl numesc un pachet de bază social, un pachet care să aibă în vedere serviciile esenţiale pentru viaţa omului”, explica recent Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. Dar acest pachet de bază ar putea deveni restrictiv. De ce? Expertul în servicii de sănătate dr. Sorin Paveliu explică: „Ne-am obişnuit să ne ducem să ne facem RMN ori de câte ori ne doare capul. Dacă este o situaţie ameninţătoare de viaţă, atunci va trebui să suporte spitalul integral costurile. E asigurarea de bază. Dacă ai în schimb o situaţie în care poţi să aştepţi, să faci alte investigaţii, dar vrei tu să faci neapărat RMN, atunci ar putea să-ţi spună că trebuie să plăteşti 50% din valoarea prestaţiei.”
O primă formă a acestui pachet de servicii de bază ar trebui să fie lansat în dezbatere publică în luna iunie, iar în septembrie să intre în vigoare.