Emil Hurezeanu comentase în urmă cu câteva zile, la Digi24, că vizita pe care premierul urma să o facă la sfârșitul lunii în SUA stă sub semnul incertitudinii, întrucât Traian Băsescu nu a semnat decretul de numire a ambasadorului român la Washington, Iulian Buga. Ministrul de externe Titus Corlățean spunea în septembrie că s-a întâlnit când a fost la Adunarea generală a ONU cu secretarul de stat american John Kerry, iar acesta și-a dat agrementul pentru ambasadorul propus de România. Declarația lui Emil Hurezeanu fusese făcută în plin scandal Ponta-Băsescu pe tema revocării procurorului Lucian Papici.
Emil Hurezeanu a comentat în această seară rezultatele sondajului IRES. El a notat că „justiția face parte din prim-planul dezbaterii publice, în termeni care antrenează mereu politicienii” și că cel puțin din vara lui 2012 sunt scandaluri politice legate într-un fel sau altul de justiție.
„Omul obișnuit are alte probleme: o bucată de pământ, o casă recuperată, e păgubit civil, vătămare, etc. La nivelul experienței oamenilor, justiția nu funcționeză teribil, sunt foarte mulți avocați, termene lungi. Iar ce aude el despre justiția celorlați se confundă cu scandalul politic, mediatic. De ce ar avea încredere?”, a subliniat Emil Hurezeanu.
„ANI și DNA sunt instanțe care într-un stat de drept sunt redundante. ANI e o agenție al cărei buget e mai mare decât al CCR. NU e niciun fel de problemă. Aș aștepta totuși ca ANI și DNA să își finanțeze sau să dea chiar peste margini operațiunile, prin confiscări”, a mai spus el.
„Justiția este percepută în dimensiunea ei de confruntare politică, de aceea apar toate celelalte probleme”, a subliniat Emil Hurezeanu.
„Dincolo de apanajul unui politician puternic, procurorii DNA sau judecătorii asigură, în viziunea partenerilor occidentali, o garanție că statul de drept este supravegheat, se întărește, deci țara asta periferică – din punctul de vedere al fragilității instituțiilor democratice – crește. Atunci vor veni și investitorii”, consideră el.
„După numirea celor doi procurori convenabili, cu care toată lumea e de acord, s-a deblocat și vizita lui Ponta în SUA, care va avea loc până la sfârșitul lunii”, a declarat Emil Hurezeanu, subliniind că reforma în justiție este o „obsesie” a europenilor, dar și americanilor.
„Băsescu apare mai rău decât Ponta în sondaj. Ponta e un pasager mai nou în acest tren al reformei în justiție, dar Băsescu e perceput ca cel care a dus scandalul în legătură cu justiția. Oamenii care nu au treabă cu justiția politicienilor și văd că lucrurile nu prea funcționează la nivelul acesta văd că sunt tot mai mulți politicieni, din mai toate partidele, care au de-a face cu justiția, își imaginează că fenomenul corupției crește, în măsura în care el este dezvăluit”, a explicat Emil Hurezeanu.
„Emisiunile TV care critică justiția și susțin, de exemplu, că DNA șantajează au o mult mai mare popularitate decât cele care consideră că justiția face pași înainte și politicienii încep să fure mai puțin. De ce să ne mirăm deci că oamenii au așa o percepție”, a mai spus el.