„Cum a aflat Traian Băsescu - cu câțiva consilieri - înaintea lui Victor Ponta - cu miniștri, secretari de stat și legiuni de consilieri - că povestea cu carburantul nu e în ordine? Cum a aflat el primul rămâne un mister. Și a avut dreptate, din moment ce Ponta a cedat. Pe măsură ce divorțul dintre Victor Ponta și Crin Antonescu e tot mai evident - ne apropiem de momentul pronunțării - Traian Băsescu stă la căpătâiul bolnavilor și spune: Nu-i nimic, stați liniștiți, nu vă rupeți acum, Sărbători fericite. Îi plâng pe Ponta și Antonescu, le plâng superbia cu care l-au sfidat luni în șir pe Băsescu, cu care priveau suverani legiunile de susținători pe stadion, acum o vreme. Ei, în situația de a nu-și mai vorbi, depind de consolarea publică a lui Băsescu. E o victorie de etapă foarte importantă”, a subliniat el.
„Este o demonstrație de forță administrativă și capacitate guvernamentală pentru Traian Băsescu. E o demonstrație de neputință și incompetență pentru Guvern. Psiholog, Băsescu câștigă pentru că își permite să îi consoleze și pe noi, și pe ei, spunând Sărbători fericite, în timp ce ei sunt gata să nu își mai vorbească”, a adăugat Emil Hurezeanu.
„E și un câștig politic. Prea mult nu ne putem permite să interpretăm, nu mai e mare lucru de spus. De facto, alianța are cel puțin două probe de dizolvare: trădarea alianței în Parlament și trădarea ei în Guvern. În două zile succesive. PSD a părăsit plenul în momentul votării președintelui interimar al TVR. Astăzi PNL nu a participat când s-a pus problema unei ordonanțe de urgență. Oamenii ăștia probabil se mai întâlnesc, dar rănile sunt adânci, cred că vor lua decizii în ceea îi privește”, a explicat el.
„De ce s-ar dizolva alianța? Crin Antonescu are mai mult de câștigat, trebuie să o facă mai repede însă, are nevoie de o perioadă de acomodare a electoratului în eventualitatea recalibrării alianțelor la dreapta. Are nevoie de timp până la europarlamentare. El oricum a început adulterul, el e soțul care a înșelat primul, nu Ponta. Crin Antonescu, prin mișcările lui centrifugale, atitudinea evidentă de după vacanța de vară, bine sfătuit, de a trece din zona de scepticism în ceea ce privește Occidentul la un conformism prooccidental, uneori chiar în absența probelor. Dă semne evidente că practică opoziția la guvernarea Ponta”, a subliniat Emil Hurezeanu.
„Crin Antonescu vrea să fie președinte, dar nu poate ca soțul sau soția lui Victor Ponta. E mai bine să fie singur. Ponta nu are interesul să rupă alianța, deși face tot posibilul. PSD are mașinăriile lui locale, centrale, are mișcări mai bruște și necruțătoare decât PNL. PSD e mecanic, e mai dur, ca orice fost partid comunist, social-democrat, are un miez de fier greu, care e provincia birocratizată. Nu au imaginație prea mare și la un moment dat se plictisesc, dacă nu s-au plictisit deja de liberali și sigur că îl poartă pe Ponta în altă direcție”, a adăugat el.